Han lager vesker av søppel

Olaf Henke med en av veskene som er laget av gamle bilseler og lastebilslanger.

Olaf Henke med en av veskene som er laget av gamle bilseler og lastebilslanger. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Skulderreim og lås er laget av en bilsele, og selve veska av lastebilslanger. I november er Wheelbag klar for testsalg i det norske markedet.

Det er firmaet Naturveiviser i Nord-Torpa som står bak ideen. Firmaet drives av Olaf Henke og Inga Dansberg. Bak veskeproduksjonen ligger en ideologi og tankerekke.

– Dette skal være et UpCycle produkt. Det går ut på å ta ubrukelige ting og lage nye ting av dem. Tanken er også at veskene skal kunne produseres der de selges, og at det er tilgang på råvarer der produksjonen foregår, sier Henke.

Budskap

Firmaet Naturveiviser ble etablert for halvannet år siden. Det siste halvåret har bedriften arbeidet med produkter. Det har foreløpig resultert i en bok, og nå kommer altså produkt nummer to.

– Vår ideologi i firmaet er at vi skal skape produkter som inneholder et budskap. Når du har en Wheelbag, har den også et budskap om at vi må utvikle produkter som ikke genererer konsum, men som håndterer klimautfordringene knyttet til forbruk, konsum og CO2-utslipp. Vi vil gjerne vise at det går an å lage bærekraftige produkter i et lite distrikt. Vi mener det er et behov for produkter som har en sterk ideologi og et budskap, sier Henke.

Han viser til at i USA og Tyskland er UpCycle stort.

– Jeg tror at i vår hverdag med utfordringer innen klima og økonomi, er det behov for innovasjon som bidrar til moteløsninger.

Familiebedrift

Prototypene av veskene er produsert i Tyskland, nærmere bestemt av Henkes familie. I Tyskland er veskene allerede i salg. I Norge starter testsalget i november, gjennom bedriftens digitale gårdsbutikk.

– Å komme inn på markedet er vanskelig. Vi prøver oss med små investeringer. Vi kan produsere etter behov, så risikoen for oss er veldig liten, forklarer Henke.

Konseptet er tenkt slik at alt fra bruk av råvarer til produksjon og salg i teorien kan anvendes over hele verden.

– Jeg sier ikke at det er et mål, men det er en mulighet. Vi håper vi er veldig unike med dette produktet, sier Henke.

Drømmen er å kunne skape arbeidsplasser lokalt, og legge produksjonen til Norge. Naturveiviser er i startfasen i å følge sin ideologi. I løpet av vinteren er et nytt produkt på trappene.

Artikkeltags