Hadelending tatt som gissel i Algerie

Arkivbilde av gassanlegget i Amenas i Algerie, der Statoil er en av operatørene. Flere utlendinger er bortført i et angrep på anlegget onsdag.

Arkivbilde av gassanlegget i Amenas i Algerie, der Statoil er en av operatørene. Flere utlendinger er bortført i et angrep på anlegget onsdag. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel
DEL

Tre nordmenn skal være blant gislene. En av mennene er fra Hadeland.

Oppland Arbeiderblad har vært i kontakt med mannens familie på Hadeland, som onsdag ettermidag bekreftet at vedkommende er blant gislene etter onsdagens angrep på et Statoil-anlegg i Algerie.

Mannen er 55 år gammel og har jobbet ved gassanlegget siden 2009.

Lite informasjon

Familien ønsket ikke å utdype mannens situasjon på dette tidspunkt.

Kona ble oppringt av mannen i elleve-tiden onsdag formiddag, men siden da er det media hun først og fremst har fått informasjon fra.

– Statoil har opprettet en pårørendegruppe der vi har toveiskommunikasjon, men de har ikke kommet ut med mye ennå. De har tilbakebeholdende med informasjon, men har bekreftet at ingen av de norske er skadde, sier hun.

Da OA snakket med henne like over klokken 16, var hun ikke orientert om at Statoil har bebudet pressekonferanse klokken 17. Den vil hun følge.

Statoils pårørendetelefon er 800 83 003.

Krever løslattelse

Den bevæpnede gruppen som tok vestlige gisler i Algerie onsdag, krever at 100 islamister som sitter fanget i landet, løslates.

Det hevder en kilde overfor nyhetsbyrådet AFP.

– Kidnapperne krever at 100 islamister som sitter fanget i landet løslates i bytte mot gislene. De krever at islamistene blir ført til nordlige Mali, sier kilden.

Tidligere onsdag uttalte Algeries innenriksminister, Dahou Ould Kablia, at Algeriske myndigheter ikke ønsket å forhandle med gisseltakerne. (©NTB)

41 gisler

Terroristene i Algerie har tatt i alt 41 gisler ved Statoils gassanlegg sør i landet, melder et mauretansk nyhetsbyrå.

Nyhetsbyrået Agence Nouakchott d'Information (ANI) melder at alle gislene er vestlige, kommer fra ni eller ti land, og at sju av dem er amerikanere.

ANI omtaler også gisseltakerne som gruppen La katiba des moulathamines.

Nettstedet skriver ingenting om at nordmenn er blant de bortførte, men ektefellen til en nordmann bekrefter overfor Bergens Tidende at hennes mann er blant gislene.

Den algeriske avisen DNA melder imidlertid på sine sider at flere nordmenn er tatt som gisler sammen med flere briter og japanere. (©NTB)

Angrep

– Jeg ble oppringt av mannen min i formiddag. Han opplyste at han var blitt tatt som gissel. Jeg fikk et telefonnummer som han ba meg gi til politiet. Dette var nummeret til gisseltakerne, etter det jeg fikk vite, sier den bortførtes kone til BT.

Mannen ble diktert hva han skulle si i samtalen, ifølge kvinnen, som sier han virket veldig preget av situasjonen.

En gruppe som kaller seg Katibat Moulathamine – den maskerte brigaden – hevder tre nordmenn, én brite og én amerikaner ble bortført under angrepet, melder AP. Men andre kilder gir andre opplysninger om de bortførtes nasjonalitet.

Flere medier knytter angrepet til den franske intervensjonen i Mali for å slå tilbake islamistiske opprørere.

– Skjøt mot buss

Verken Utenriksdepartementet eller Statoil hadde ved 14.30-tiden bekreftet at en nordmann er blant de bortførte. Statoil har snaut 20 ansatte ved anlegget, og over ti av dem er nordmenn.

Gjerningsmennene gikk først til angrep på en buss med Statoil-ansatte tidlig onsdag morgen, opplyser en av dem til Strilen.no.

– Vi var bare to hundre meter fra leiren da de dukket opp fra mørket og skjøt mot oss, sier mannen til avisen.

Algeriske soldater som vokter leiren der arbeiderne bor og anlegget ligger, slo angriperne tilbake og bussen kunne kjøre videre.

Ire og japanere

Mannen vet ikke hvordan det går med sine norske kolleger på Statoil-anlegget som ikke var om bord i bussen. Han er ifølge avisen blitt oppfordret til å unngå telefonkontakt med dem.

Irske myndigheter har bekreftet at en irsk statsborger er blant gislene. Den japanske regjeringsrepresentanten Yoshihide Suda opplyser at japanske ansatte i ingeniørselskapet JCG Corp er blant dem, ifølge nyhetsbyrået AP.

Japans regjering har bedt lokale tjenestemenn sette gislenes sikkerhet først.

Én av de to som ble drept, er ifølge lokale kilder en franskmann.

– Alvorlig situasjon

Angrepet var rettet mot gassproduksjonsanlegget In Aménas, som Statoil driver i et såkalt joint venture med BP og Sonatrach, et statlig algerisk selskap. Anlegget ligger ikke langt fra grensen til Libya.

Algeriske soldater har innledet en aksjon for å redde gislene, opplyser flere kilder.

– Vi ser meget alvorlig på denne situasjonen. UD er i tett kontakt med Statoil og andre aktører i saken, opplyste Elsebutangen til NTB ved 12.30-tiden norsk tid.

Følges tett

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) følger situasjonen tett sammen med kolleger i regjeringen og UD opplyser at de gjør det de kan for å hjelpe norske statsborgere og Statoil.

Både BP og Statoil bekrefter at det har vært en alvorlig hendelse.

– Vi har mobilisert vår beredskapsorganisasjon både i Algerie og i Norge. Vi har dialog med norske og algeriske myndigheter som håndterer situasjonen lokalt, opplyser Statoils pressetalsmann Bård Glad Pedersen.

Beredskapsorganisasjonen skal skaffe oversikt og gi den støtte de kan, opplyser han videre.

– Algeriske myndigheter håndterer situasjonen lokalt, sier han videre.

Fra Mali?

En islamistisk opprører som hevder å ha deltatt i aksjonen, sier angriperne kommer fra nabolandet Mali. Han hevder videre at de tilhører al-Qaida i det islamske Maghreb.

– Vi kommer fra Khaled Abul Abbas-brigaden, ledet av Mokhtar Belmokhtar, la han til.

Algerie har latt Frankrike fly gjennom sitt luftrom under en militæraksjon mot islamistene som har tatt kontrollen over det nordlige Mali. Ingen tjenestemenn har så langt satt de to hendelsene i forbindelse med hverandre. (©NTB)

Artikkeltags