Hadelending ringte hjem og sa han var tatt

Arkivbilde av gassanlegget i Amenas i Algerie, der Statoil er en av operatørene. Flere utlendinger er bortført i et angrep på anlegget onsdag.

Arkivbilde av gassanlegget i Amenas i Algerie, der Statoil er en av operatørene. Flere utlendinger er bortført i et angrep på anlegget onsdag. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel
DEL

En av de norske Statoil-ansatte som er tatt som gisler ved et anlegg i Algerie, er fra Hadeland.

Oppland Arbeiderblad var onsdag i kontakt med mannens familie, som bekreftet at vedkommende er blant gislene etter onsdagens angrep på Statoil-anlegget i Algerie.

Mannens familie ønsker ikke at navn og bilde skal offentliggjøres, og henviser til Statoil når det gjelder dette.

Ingen fri samtale

Kona ble oppringt av mannen i ellevetiden onsdag formiddag.

– Han sa bare at han var tatt og ingenting annet. Det var nok ingen fri samtale for å si det sånn, sa mannens kone til OA onsdag kveld.

Det er stort sett fra media hun og familien har fått informasjon om situasjonen.

– Jeg vet like lite som dere. Vi vet bare det vi leser i media, fortalte kvinnen.

I tillegg til informasjon fra media, er det Statoil familien forholder seg til.

– Statoil har opprettet en pårørendegruppe der vi har toveiskommunikasjon, men de har ikke kommet ut med mye ennå. De er tilbakebeholdende med informasjon, men har bekreftet at ingen av de norske er skadde, sa hun tidligere på dagen.

Pårørendesenter

Hadelandsmannen har jobbet ved gassanlegget siden 2009. Familien er usikre på om de kommer til å dra til pårørendesenteret som Statoil har opprettet i Bergen.

– Vi drar nok ikke i kveld, for å si det sånn, men det er noe vi kanskje kommer til å vurdere etter hvert. Vi går noen spennende dager i møte, sa kona til OA i går kveld.

Statoil presiserer ifølge NTB at situasjonen er svært uoversiktlig. Under en pressekonferanse i Stavanger onsdag ettermiddag bekreftet Lars Christian Bacher, konserndirektør for utvikling og produksjon internasjonalt, at Statoil har å gjøre med en gisselaksjon i Algerie.

Alvorlig

– Klokken 05.50 onsdag morgen, lokal tid, fikk vi melding om angrepet. Inntrengere tok kontroll over leiren, som er et stort gassanlegg midt i ørkenen, i løpet av kort tid, sa han.

Bacher understreket at dette er en situasjon Statoil tar på største alvor.

– Dette er den mest alvorlige situasjonen Statoil noen gang har opplevd, sa Bacher ifølge NTB.

– Av sikkerhetsmessige årsaker kan jeg ikke gå inn på detaljer rundt hendelsesforløpet. Det var 17 av våre medarbeidere på anlegget da det ble tatt over av inntrengere, 13 av dem var norske, fortalte Bacher.

To lettere skadd

Onsdag kveld kom det fram at 9 nordmenn fortsatt ikke i sikkerhet. Flere av de 17 ansatte er i «relativ» trygghet i en militærcamp utenfor selve anlegget.

Direktøren bekrefter imidlertid at to av deres medarbeidere er lettere skadd:

– Når det gjelder hendelsesforløpet eller skadebildet for våre ansatte, så har jeg kommentert det. Det er to lettere skadde, men situasjonen er uoversiktlig og uklar, sa han.

Situasjonen er fremdeles uavklart torsdag morgen.

Artikkeltags