Vær raus med solkremen

SOLFAKTOR: – Denne typen produkter er særdeles viktig å bruke enten man er hjemme i Norge eller reiser på Syden-ferie, sier Hege Skovly (til høyre) og Marie Emmeline Brevik ved Apotek1 Gran.

SOLFAKTOR: – Denne typen produkter er særdeles viktig å bruke enten man er hjemme i Norge eller reiser på Syden-ferie, sier Hege Skovly (til høyre) og Marie Emmeline Brevik ved Apotek1 Gran. Foto:

Av

– Bruk en stor håndfull solkrem en halv time før du går ut, og gjenta påsmøringen annenhver time så lenge du oppholder deg i sola, oppfordrer apotek-ansatt Hege Skovly.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

[Hadeland Avis]: Hun minner også om at vannfast solkrem tåler svette og små mengder vann, men bader du mer enn to ganger 20 minutter, forsvinner effekten av solkremen.

– Beskyttelse mot UVB- og UVA-stråler er særdeles viktig når man er på ferie i varmere land, men vi må ikke glemme å smøre oss inn her hjemme. Sola er sterkere enn en tror, og selv ikke den høyeste solfaktoren gir hundre prosent beskyttelse. Husk også solbriller for å beskytte øynene, sier Hege Skovly ved Apotek 1 på Granstunet.

Hudkreft

Tall fra Kreftforeningen viser at i overkant av 20.000 nordmenn får en eller annen form for hudkreft hvert år. Tallene er litt høyere for menn enn kvinner, og forekomsten øker med alder. 90 prosent av alle registrerte tilfeller av hudkreft har sammenheng med UV-stråling fra sol.

– Hudkreft er en farlig krefttype, men det er mulig å oppholde seg i solen, selv om man har fått denne diagnosen. Det finnes et produkt som heter Actinica, som er anbefalt av leger, og som har meget høy beskyttelse mot UV-stråler.

Noen mennesker er mer disponible for hudkreft enn andre, ifølge Kreftforeningen.

Folk med rødt hår og lys hudtype tåler som regel mindre sol enn de med mørkere hud. Har man denne hudtypen, er det ekstra viktig å ta forholdsregler. Små barn bør ha klær som beskytter mot UV-stråler, og helst bruke solfaktor 50. Barn bør heller ikke være i solen før de er ett år gamle.

FOR DE MINSTE: Hege Skovly (til venstre) og Marie Emmeline Brevik med en bademodell som beskytter barn mot sterke solstråler. Luene har store klaffer som går nedover nakken og ørene.

FOR DE MINSTE: Hege Skovly (til venstre) og Marie Emmeline Brevik med en bademodell som beskytter barn mot sterke solstråler. Luene har store klaffer som går nedover nakken og ørene. Foto:

Dumt å la være

Hege Skovly mener alle bør bruke solkrem, og smøre med høy faktor på kroppens mest utsatte steder.

– Ansiktet, ører, nese, bryst og skuldre er mest ømfintelig for solstrålene. Magen, ryggen og beina tåler normalt litt mer. Det er dumt å ikke smøre på seg krem, for til og med de bruneste kan bli syke av overdreven soling uten beskyttelse. Har man først blitt solbrent, er det lettere å få senskader som pigmentforandringer i form av flekker på huden. Ved forbrenning bør man bruke lokalbedøvende salve. Det er viktig å vite at enkelte legmidler kan øke faren for solbrenthet. Snakk med oss på apoteket om saken, oppfordrer Skovly.

Krem etter soling

Etter en dag på stranda, er det viktig å dusje av seg saltvann, sand og solkrem. Apotekene anbefaler å bruke krem også på kveldstid etter at solen har gått ned.

– Aftersun holder huden myk, og en krem på leppene er en god forsikring mot munnsår. Pass på ungene og la dem få solfri en time eller to midt på dagen. Selv om UV-stråler er farlige ved overdreven soling, er det viktig å kunne kose seg i sommervarmen. Det gjelder bare å ta forholdsregler, avslutter Skovly.

Artikkeltags