Derfor strømmer studentene til Gjøvik

William Bertin Skoglund (midten) flyttet fra Os utenfor Bergen til Gjøvik i sommer. Anne Østby kom fra Løten, mens Erling Nyborg Owren er gjøvikenser fra før.

William Bertin Skoglund (midten) flyttet fra Os utenfor Bergen til Gjøvik i sommer. Anne Østby kom fra Løten, mens Erling Nyborg Owren er gjøvikenser fra før. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Allerede nå har over 150 studenter meldt flytting til Gjøvik. Vi trodde pengene var avgjørende, men det stemmer ikke for de vi møtte på NTNU Gjøvik mandag.

DEL

Studenter får 3000 kroner hver hvis de melder flytting til Gjøvik. I tillegg til pengene får hver student en velkomstpakke. Den inneholder to fribilletter til Gjøvik kino, to inngangsbilletter til Gjøvik svømmehall, gratis kaffe i Fjellhallen og to fribilletter til hjemmekamper for Gjøvik hockey, Gjøvik håndballklubb og FK Gjøvik-Lyn.

Men det viser seg at det helt andre ting enn penger og fribilletter som er avgjørende for flytting. I alle fall for noen.

Borgere av Gjøvik

Vi møter tre tilfeldig utvalgte ingeniørstudenter på NTNU for å høre om de har valgt å melde flytting til Gjøvik - og hvorfor. William Bertin Skoglund flyttet fra Os utenfor Bergen til Gjøvik i sommer. Anne Østby kommer fra Løten, mens Erling Nyborg Owren er gjøvikenser fra før. William har allerede meldt flytting, mens Anne kommer til å gjøre det snart.

Vi regnet med at det var pengene, de tre tusenlappene, som var avgjørende. Men neida.

– Før jeg flyttet hørte jeg veldig mye fint om byen og studentmiljøet. Så nå har jeg meldt adresseendring og regner meg nå som en borger av Gjøvik og Oppland fylke. Dette er mitt hjem nå, sier William om sin nye by.

William Bertin Skoglund (t.h) flyttet fra Os utenfor Bergen til Gjøvik i sommer. Anne Østby kom fra Løten, mens Erling Nyborg Owren er gjøvikenser fra før.

William Bertin Skoglund (t.h) flyttet fra Os utenfor Bergen til Gjøvik i sommer. Anne Østby kom fra Løten, mens Erling Nyborg Owren er gjøvikenser fra før.

Sitt eget hjem

– Jeg kommer til å melde flytting for å har mitt eget sted så jeg ikke lenger bor "under" foreldrene mine.  Jeg ønsker å ha mitt eget hjem, sier Anne og legger til at hun ønsker å få posten hjem til seg direkte, og ikke via foreldrene.

– Så det er ikke pengene som er avgjørende?

– Nei. Det er fint med studiestøtte fra kommunen i form av et stipend, men viktigere er at jeg kan påvirke politikken her jeg har bosatt meg, sier William.

Skryter av byen sin

William og Erling er begge tillitsvalgte for hver sine studentgrupper, henholdsiv maskiningeniørene og bygningsingeniørene. De er meget samfunnsbevisste og synes Gjøvik har mange fine kvaliteter for en student. Dette er kvaliteter de er opptatt av å utvikle videre.

– Det er samlet mye ressurser her i Gjøvik. NTNU Gjøvik er veldig knyttet til næringslivet. Det gir fine muligheter for studenter, sier William Bertin Skoglund.

Marte Skoglund og Irene Nesthun

Marte Skoglund og Irene Nesthun

Håper på budsjettsprekk

Gjøvik kommune startet sin studentkampanje 1. september. Det ble avsatt en halv million kroner til kampanjen.

– Dette er en budsjettpost vi faktitsk håper sprekker, sier Marte Skoglund ved kulturkontoret i Gjøvik kommune. Det er de som administrer ordningen. Skoglund og kollega Irene Nesthun er kjempefornøyd med responsen fra studentene til nå.

– Over 100 meldte seg allerede første helga, sier Skoglund som onsdag er på NTNU Gjøvik for å markedsføre tilbudet ytterligere.

Mer til Gjøvik

Bakgrunnen for ønsket om budsjettsprekken er at kommune vil tjene gode penger på at de studentene som faktisk bor i Gjøvik, melder flytting hit.

– Hver student som melder flytting vil utløse 30.000 kroner mer fra staten om to år. Dette er penger vi kan bruke på tjenester studentene bruker - som for eksempel fastelege, barnehageplass etc,  sier Skoglund og legger til at det er hjemstedskommunen til studentene som får disse pengene fra staten i dag.

Stunt onsdag

Målet var å få to-tre hundre nye gjøvikensere før 1. november. Det er et mål vi skal klare sier Skoglund som onsdag gjennomfører Marte Skoglund et markedsføringsstunt på NTNU.

Artikkeltags