Gå til sidens hovedinnhold

Sian-bråket: – Barn ned i 13-årsalderen spyttet på politiet

Artikkelen er over 3 år gammel

To politimenn ble skadet under bråket som oppsto da Sian holdt stand på Jernbanetorget. Nå er fem ungdommer siktet for forskjellige straffbare forhold.

– De siktede er alle fra Gjøvik/Toten-området. To er under 18 år, en i tenårene og to i 20-årene, opplyser krimsjef Siv Anita Opsahl til Oppland Arbeiderblad.

De fem er siktet for flere straffbare forhold. Alvorligst er siktelsen mot en av dem – vold mot politiet.

To polititjenestemenn ble skadet under tumultene på Jernbanetorget 7. oktober.

Les også

Kaotisk under motdemonstrasjon

 

To skadet

– De to tjenestemennene ble lettere skadet. Ingen ble sykmeldte som følge av hendelsen, sier Opsahl.

De øvrige fire som ble pågrepet er anmeldt for blant annet forulemping av en offentlig tjenestemann og å hindre dem i å utføre arbeidet.

– Gjennomgang av videoer fra hendelsen viser at barn helt ned i 13-årsalderen spyttet på politiet. Vi vurderer å opprette sak på disse forholdene, sier Opsahl.

Hun opplyser at det blant annet gjenstår vitneavhør, men politiet har imidlertid god oversikt over det som skjedde.

– Det finnes masse videodokumentasjon. Mange har tatt kontakt med politiet med videoer fra arrangementet og mange klipp ligger ute på nettet. Dette er gull verdt i slike sammenhenger og vi mener å ha en god oversikt, sier krimsjef Siv Anita Opsahl.

Det var organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (Sian) som holdt appell i Gjøvik og flere hundre motdemonstranter møtte fram, mange av dem iført T-skjorter og med plakater som var delt ut av Oppland Arbeiderblad.

Det hele startet i fredelige former med motdemonstrantene med ryggen til Sian, men situasjonen eskalerte da en del mennesker flyttet seg fram til scenen der appellen ble holdt.

Flere evalueringer

Politistasjonssjef Bjørn Slåtsveen opplyser at politiet har hatt flere evalueringer i etterkant, i samarbeid med kommunen.

– Vi har hatt en god dialog med kommunen. Samhandling mellom etatene har vært viktig og dette viser at det blir minst like viktig i framtida, sier Slåtsveen.

Bildeserie

Se bildene fra motdemonstrasjonen

 

Han erkjenner at både kommunen og politiet gjorde seg mange erfaringer på Jernbanetorget denne lørdagsettermiddagen i oktober.

– Vi ser blant annet at det ikke var heldig at det var et skatearrangement rett ved siden av. Vi kan nok ha en enda bedre dialog med kommunen framover når det gjelder slike arrangementer, sier Slåtsveen.

Politiet har også gjennomført en polititaktisk vurdering av hendelsene, men ønsker ikke å gå inn på hva disse konkluderte med, av sikkerhetsmessige hensyn.

– Vi har hatt en grundig gjennomgang og det er klart at også politiet har noe å lære av dette, sier stasjonssjefen.

Kommentarer til denne saken