Syns drivstoffprisene er drøye – historien forteller noe annet

DYRT: Per Erik Thorsholen (18) ser ikke lyst på Norges bensinpriser, men som statistikken viser kunne prisene vært langt verre for lommeboka.

DYRT: Per Erik Thorsholen (18) ser ikke lyst på Norges bensinpriser, men som statistikken viser kunne prisene vært langt verre for lommeboka. Foto:

Mener du i overkant av 16 kroner er mye å betale for en liter bensin i 2018? Prisen skulle vært langt høyere, viser statistikken.

DEL

Norges drivstoffpriser er en real «snakkis» blant hver og en, uavhengig av om du bor i Oslo, i Nord-Norge, på Toten eller Biri.

Drivstoffet øker og øker per liter, år etter år, uten en ende i synet – ser det ut til.

– Burde vært en maksgrense på 15 kroner

Mange går slukøret frem til pumpene når bilene må fylles, og med den elektroniske tavla som viser at det koster 100 kroner for om lag seks liter bensin, setter man seg enda lengre ned i førersetet når tenningen vris om på ny.

– Prisene er helt jævlige, er Siv-Anita Randen og sønnen Per Erik Thorsholens (18) formening om det hele.

– De er skyhøye. Det burde vært en maksgrense på bensin, på 15 kroner. Jeg syns synd på de med barn som er med på aktiviteter, og på de med dårlig råd. Med alle avgiftene og bompengene vi har i dag er det nesten sånn at man ikke kan kjøre lengre.

2000 KILOMETER I MÅNEDEN: Florin Filpa, opprinnelig fra Romania, tilbakelegger mange mil på norske veier i måneden. Han mener drivstoffet her til lands er i det meste laget, men likevel rimelig, sammenlignet med moderlandet.

2000 KILOMETER I MÅNEDEN: Florin Filpa, opprinnelig fra Romania, tilbakelegger mange mil på norske veier i måneden. Han mener drivstoffet her til lands er i det meste laget, men likevel rimelig, sammenlignet med moderlandet. Foto:

– Prisene kunne vært verre

Florin Filpa, sjåfør for servicebedriften Elite Service Partner, er enig i drivstoffprisene er i overkant høye, men at nordmenn ikke burde klage alt for mye når de ser på kvitteringen.

– Prisene er katastrofale, ja, men jeg kommer fra Romania hvor prisene er omtrent det samme og der er lønna langt lavere, sier Filpa.

– Jeg kjører og fyller mye. Det er dyrt, men det går bra. Det kunne vært verre.

Og det har rumeneren helt rett i, for om Norge sammenlignes med andre, langt fattigere land i Europa – som Albania, Polen og Romania, land hvor majoriteten av befolkningens lønnsnivå ikke når Norge opp til skuldrene – er drivstoffet vi kjører på relativt rimelig.

Det underbygges også av historiske tall.

Nesten 25 kroner per liter

For i 1966, da bilparken i Norge var langt mindre enn den er i dag, kostet en liter bensin 1,06 kroner.

Den gang lå gjennomsnittslønna på 11,77 kroner i timen, som betyr at ni prosent av én enkelt timelønn gikk med til å fylle én liter bensin. Det viser statistikk motor.no har utarbeidet med hjelp fra Statistisk Sentralbyrå og Norsk Petroleumsinstitutt.

Om tilfellet hadde vært det samme i dag, skulle én liter bensin kostet deg 24,54 kroner per liter. Det tilsvarer en økning på 50 prosent.

Så kanskje det ikke er så dyrt med drivstoff i Norge likevel?

Artikkeltags