Gå til sidens hovedinnhold

SIAN kommer til Gjøvik. Ordføreren: – Jeg er betenkt

Artikkelen er over 4 år gammel

Lørdag skal «Stans islamiseringen av Norge» (SIAN) holde stand på Jernbanetorget i Gjøvik.

Det bekymrer ordfører Bjørn Iddberg, som sier han «ikke er helt rolig» med tanke på at alt kommer til å gå fredelig for seg.

– Jeg har meldt min bekymring videre til politiet fordi jeg er betenkt over en slik tilstelning i byen, Samtidig er det jo ytringsfrihet her i landet, sier Iddberg til Oppland Arbeiderblad.

Viste fingeren

Han mener det fort kan bli polarisering mellom grupper med sterke følelser eller antifølelser rundt et så følsomt tema.

– Men jeg håper at dette kommer til gå rolig for seg, understreker Iddberg.

På SIANs Facebook-side står det blant annet: «Organisasjonen formål er å motarbeide, stoppe og reversere islamiseringen av Norge. Islam er en totalitær politisk ideologi og bevegelse som er i strid med Grunnloven og lovverket i det norske samfunnet. Islam strider også mot demokratiske og menneskelige verdier i hele verden ved det islamske lovsystemet sharia».

Det ble høylytt for seg da SIAN for to uker siden holdt en liknende stand på Kongsberg. Bildet av en eldre mann som viste dem fingeren gikk landet rundt, skrev Laagendalsposten.

Rødt-politiker Odd Christian Hagen påpeker at SIAN er en bitteliten gruppe med det han kaller «forvirra folk», men at tankene de står for er farlige.

Han håper så mange som mulig møter fram for å vise sin motstand mot grupperingen.

– De står for tull, hat, løgn og historieforfalskning. Ingen kan nekte dem å holde appeller på en stand i Jernbaneparken, men det er heller ikke ulovlig for folk å stå der lørdag, sier Hagen, som selv skal møte opp og oppfordrer alle andre til å møte fram for å ta avstand fra det gruppen står for.

– Dette regner jeg med kommer til å gå fredelig for seg. Gjøvik-folk er sindige og rause mennesker, sier Hagen, som representerer Rødt i kommunestyret i Gjøvik.

Har fått tillatelse

Parkleder Bjørg Aarvold i Gjøvik kommune bekrefter at organisasjonen har søkt, og fått tillatelse, til lørdagens stand.

– Politiet er informert, som er rutine ved alle slike søknader kommunen har gitt tillatelse til, sier Aarvold.

Politiet i Gjøvik er kjent med lørdagens stand på Jernbanetorget, men ønsker ikke å kommentere om de har ekstra fokus på arrangementet.

Mange av plakatene som er satt opp i Gjøvik om arrangementet er revet ned. På Facebook har flere skrevet at de har tatt ned plakatene og oppfordret andre til å gjøre det samme.  Det er også varslet en motdemonstrasjon på Facebook lørdag.

SIAN frykter ikke konflikt i Gjøvik

Leder i SIAN, Stig Andersen, opplyser til OA at besøket i Gjøvik er deres siste bybesøk i år. De har besøkt mellom ti og femten steder i Norge i år, og Andersen opplyser at det er litt varierende hvordan de blir mottatt.

– Om folk har helt vanlig, normal folkeskikk og respekt for ytringsfriheten, så går det bra. Det er alltids noen som skal motdemonstrere. Det er helt greit. Vi har ikke noe problem med det i det hele tatt, sier Andersen.

Han legger til at det pleier å være fredelige motdemonstrasjoner, men at det finnes unntak og viser blant annet til tildragelsen i Fredrikstad.

– Det var verre før. Om det er motdemonstrasjoner pleier det å være ganske fredelig. Folk står med ryggen til og null argumentasjon i mot, sier Andersen.

SIAN-lederen mener det var mer konfliktfylt tidligere og frykter ikke dårlig stemning når de kommer til Gjøvik. Det er varslet motdemonstrasjon i Gjøvik.

Andersen møter Odd Christian Hagens kommentar til SIAN-besøket med å vise til flere hendelser i nyhetsbildet i Norge den siste tida, og mener dette understreker deres budskap om at den negative utviklingen i Europa også vil ramme Norge.

– Lovlig appell

Stasjonsmester Bjørn Slåtsveen ved Gjøvik politistasjon opplyser til OA at de er kjent med søknaden som Gjøvik kommune har innvilget.

– Vi må forholde oss til dette på følgende vis: Enten er dette ulovlig eller lovlig. I dette tilfellet er det snakk om en lovlig aksjon som er blitt godkjent etter en søknad til Gjøvik kommune, sier Slåtsveen.

Han ønsker ikke å gå nærmere inn på hvordan politiet forbereder seg på SIAN-appellen og eventuelle motdemonstrasjoner.

Kommentarer til denne saken