Det var etter 21-nyhetene torsdag kveld folk helt fra Breiskallen til Kopperud skvatt av høye lyder som overdøvet TV-en.

– Først tenkte jeg det var tordenvær, men så smalt og dundret det så jevnt og trutt en periode, at jeg skjønte det ikke kunne være det, forteller Mette Stenersen på Kopperud.

Hun stilte spørsmål på Facebook om noen visste hvor lydene kom fra. Forslagene gikk på alt fra utekonserten på Studenthuset, via Sommerslagere, til skyting ved testsenteret på Bradalsmyra på Raufoss.

– Jeg slo meg til ro med det, humrer Stenersen.

Væpnet aksjon

Det var det imidlertid andre som ikke gjorde, og ringte politiet for å melde fra om skuddlignende lyder i nabolaget. Dette utløste en væpnet politiaksjon på Breiskallen fra cirka klokka 21.30 og utover kvelden.

– Når du synes du hører skudd i nabolaget, da ringer du jo politiet. Vi var i området, men fant ingen ting uvanlig, får OA opplyst ved operasjonssentralen i Innlandet.

– Helt normal testing

Trond Aasmundstad ved Nammos testsenter på Bradalsmyra opplyser på sin side at det ikke foregikk noe spesielt på senteret torsdag kveld.

– Det foregikk helt normal testing den kvelden, slik som gjøres flere kvelder i uka. Det er noe testing som må foregå i mørket. Det kan jo ikke utelukkes at det var lyden av dette folk hørte, men jeg synes det er pussig at det skal ha vært hørbart helt ned i Breiskallen, sier Aasmundstad.

 

Klimatisk sammentreff?

Så spørsmålet blir liksom hengende i luften. Og apropos det, så kanskje vind og vær og sol og måne sto litt sånn ... rart torsdag, slik at lydene ble forsterket eller bar spesielt langt?

Vi ringer en bare bitte litt flirfull vakthavende meteorolog hos Meteorologisk institutt, som setter over til klimaavdelingen etter å ha fått spørsmålet forklart to ganger. Men på denne avdelingen er det ingen som svarer på telefonen, og slik står saken.

Dersom noen kan bidra til å oppklare de mystiske lydene; ikke nøl med å ta kontakt på redaksjonen@oa.no.

Og det har Torgeir Seim på Raufoss gjort. Seim er sivilingeniør og hadde støyreduksjon i industrianlegg som arbeidsområde i flere år.

Hvor hørbar lyd er over større avstander, avhenger veldig sterkt av vindretningen. Vinden bærer med lyden, det vil si at den har fordel av medvind for å kunne komme langt av sted. I tillegg spiller luftfuktighet en viss rolle. I klarvær og kaldt vær, bærer lyden mye lengre, opplyser Seim.