Gå til sidens hovedinnhold

Ekstremt tørt og stor skogbrannfare: – Ikke bruk engangsgrill om det ikke er tilrettelagt for det

Artikkelen er over 2 år gammel

Det er sjeldent store skogbranner i Vestoppland, men med de siste dagenes tørrvær er faren stor også her.

Det er ekstremt tørt i store deler av Sør-Norge. Helt fra Trøndelag og sørover varsler Yr stor gress-, lyng- eller skogbrannfare.

– Det ventes heller ikke regn framover, noe som igjen øker faren. Vegetasjon kan lett antennes, og store områder kan bli berørt, skriver Yr-meteorologene på Twitter tirsdag formiddag.

På Yr er det sendt ut obs-varsel for tre områder. Dette gjelder Østafjells, Vestlandet sør for Stad og for Møre og Romsdal og Trøndelag. For samtlige områder gjelder oppfordringen om at folk må være forsiktige med bruk av ild. Det vil være tørt, og faren for brann er stor så lenge det ikke kommer nedbør av en viss mengde. Det er imidlertid ikke varslet noe nedbør de nærmeste dagene.

Visse steder er det nå så tørt at en feilplassert sneip, kastet ut fra et bilvindu, kan starte en brann.

– Gjøvik er ikke noe særlig til skogbrannområde, heldigvis, fastslår leder i forebyggende avdeling i brannvesenet i Gjøvik, Jørn Haugen.

Men om brannen blir stor nok trår de hjelpende til i nabokommunene.

Bål og engangsgrill

I forbindelse med skogbrannfaren i hele Sør-Norge kan det være greit å ta noen forholdsregler, også i Gjøvik-regionen. Jørn Haugen ber folk være forsiktige, men særlig er det bålbrenning og engangsgrill som bør passes på.

– Det er ikke lov å tenne bål mellom 15. april og 15. september i utmark, konstaterer Jørn Haugen.

Les også

Gode nyheter fra Meteorologen: Sommerværet fortsetter ut uka

Det er imidlertid kommet en justering av forskriften, hvor det påpekes at det er tillatt på steder hvor det opplagt ikke kan oppstå brann.

– Det er typisk på steder det er tilrettelagt for bål eller grilling med engangsgrill og steder det opplagt ikke kan starte en brann, som for eksempel i Mjøskanten, sier Haugen.

Engangsgrillen kan være varm i flere dager

Som helst ser at engangsgriller heller ikke blir brukt utenom slike steder.

– En slik grill blir veldig varm under, dessuten gløder kullet i mange timer og grillen kan være varm i mange dager, sier Haugen.

Om folk tenner opp en engangsgrill ber han dem kaste dem i anordninger tilrettelagt for slik.

– Eller så må de dynke den slik at man er sikker på at den er slukket og ta den med seg, sier Haugen

Han opplyser at man særlig bør være forsiktig i hogstflater. Der kan rester etter hoggingen ha blitt knusktørt, og dermed antenne raskt.

– En bør være ekstra obs i slike områder, sier han, og oppfordrer ellers folk om å bruke sunn fornuft og ta hensyn til vær og vind.

Bildeserie

Byen bader i sol – og det gjør både beboerne og besøkende også

(©NTB/OA)

Kommentarer til denne saken