Verdig markering i minneparken

MARKERING: Det var mange som møtte opp i Minneparken i Gjøvik kommune for å markere at det har gått seks år siden 22. juli-terroren.

MARKERING: Det var mange som møtte opp i Minneparken i Gjøvik kommune for å markere at det har gått seks år siden 22. juli-terroren.

Artikkelen er over 3 år gammel

Lørdag møtte flere opp til minnestund dedikert de falne den 22. juli for seks år siden. Markeringen var omfangsmessig tonet ned, men verdig.

DEL

Til vakre toner av Rolf Grafs «Shine», som for anledningen var oversatt til norsk og fremført av Aurora Heimdal, ble det lørdag klokken 12 markert i Minneparken at det nå har gått seks år siden Norge ble rammet av terroraksjonen hvor til sammen 77 mennesker mistet livet – den 22. juli 2011.

– Unge med en lys tid foran seg ble brutalt fravrøvet framtida si, sa varaordfører Finn Olav Rolijordet til de oppmøtte.

Han ledet markeringen i minneparken, i regi av Gjøvik kommune.

– Hva er betydningen av markeringer som dette?

– Betydningen av slike markeringer er at dette skal aldri glemmes. Vi må minne oss på, hele tiden og ikke bare 22. juli, at hvis dette ikke skal skje igjen, krever det innsats og engasjement, sier varaordføreren til OA.

Tonet ned

På en av ordførerens Facebook-sider ble det på forhånd varslet at minnesmarkeringen skulle holdes relativ enkel, i tråd med nasjonale føringer.

– Vi har tonet ned omfanget. Men vi har bevart verdigheten og det viktige budskapet knyttet til markeringen likevel, sier Rolijordet.

Even Flugstad Malmedal er en av de to ungdommene fra Vestoppland som mistet livet 22. juli, og familien hans var tilstede på markeringen. Far til Even satte pris på minnestunden.

– Denne minnesmarkeringen var en fin måte å gjøre det på. Plassen er fin, og de holder det så bra her - det synes jeg kommunen skal ha ros for, sier han.

– Viktig å ikke glemme

Til tross for at det har gått seks år, har det ikke kommet på plass noen nasjonale minnesmerker, verken ved Utøya eller i regjeringskvartalet. Rolijordet understreket viktigheten av å få de på plass.

– Hvilke tanker har du gjort deg rundt minnesmerkestriden?

– Først og fremst er jeg opptatt av at vi får på plass gode, nasjonale minnesmerker som kan brukes til å formidle hva som hendte til den yngre generasjonen, sier varaordføreren.

– Hvorfor er det viktig å ikke glemme?

– Hvis vi glemmer, så får de kreftene som vil ødelegge demokratiet vårt rom og muligheter til å vokse. Akkurat nå pågår en viktig debatt relatert til ytringsfrihet – om nynazister skal få marsjere i våre gater. Denne type problemstillinger er vi nødt til å ta stilling til, sier Rolijordet.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken