Gå til sidens hovedinnhold

Masse sol og varme i vente

Artikkelen er over 2 år gammel

Gjøvikenserne storkoste seg i opp mot 30 grader i helga. Langtidsvarselet legger til rette for mer moro også kommende helg.

Både Vikenstranda og Fastland var godt besøkt lørdag. Folk koste seg med bading, soling, lek og spill. Knallsommeren vil foreløpig ingen ende ta, og det bekrefter vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt i Oslo, Kristen Gislefoss, mandag.

– Det var meldt forbigående regn i midten av denne uka. Nå er det tirsdag, onsdag og torsdag som er usikre med tanke på nedbør, sier han, og presiserer at det er lokale byger det er snakk om.

– Det vil ikke bli rare greiene om man ser distriktet under ett. Temperaturene vil ligge godt oppe på 20-tallet hele uka.


Skyene løser seg opp

Skal vi tro meteorologen, vil vi fortsatt måtte leve med en følelse av at det befriende regnet bare nesten slår til. Gislefoss forklarer at vi er inne i en ekstremt tørr periode værmessig, og at skyene som dannes sliter med å overleve.

– Disse tordenskyene som vi har sett bygge seg opp, har en levetid på maksimalt 20 minutter. Skymassene er verken varme eller fuktige nok til å stige vesentlig, slik at de løser seg opp og dør ut, sier meteorologen.

Skogbrann

Dermed vil skogbrannfaren fortsatt være stor i overskuelig framtid. I skrivende stund er den vurdert til å være meget stor. Gislefoss forklarer at de varslede bygene ikke er i nærheten av å hjelpe.

– Lokalt vil det kunne komme vesentlige mengder regn i begynnelsen av denne uka, som jo vil være etterlengtet. Men det er svært usannsynlig at dette regnet vil kunne bidra til å senke skogbrannfaren. Lyn og torden er det også fare for. Det gjøres en ny vurdering på skogbrannfaren tirsdag, sier han.

Kommentarer til denne saken