Heliumballonger forbys i Gjøvik: – Vi er selvfølgelig glade for det

FORNØYD MED UTFALLET: Christin Guldahl Madsen, Venstre, er glad for å se at forbudet mot heliumballonger i Gjøvik kommune ble vedtatt.

FORNØYD MED UTFALLET: Christin Guldahl Madsen, Venstre, er glad for å se at forbudet mot heliumballonger i Gjøvik kommune ble vedtatt. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

I et vedtak datert 22. mars fremgår det at salg av ballonger av denne typen forbys på kommunal grunn.

DEL

17. mai i år vil i Gjøvik by foregå uten de vante, fargerike heliumsballongene, etter at kommunen vedtok forbud mot salg av ballonger og/eller ballongslipp ved arrangementer på kommunal grunn. Dette innebærer kommunens parker, friområder, utendørs anlegg og gategrunn.

Med forbudet satt til før nasjonaldagen markeres følger Gjøvik i sporene til minst 31 andre kommuner i Norge, som allerede har gått ut og anerkjent forbudet i mediene.

Grunnen er todelt. For det første er helium et viktig grunnstoff anvendt til andre og mer betydningsfulle hensikter – hvor helse og romfartsteknologi er to gitte eksempler. For det andre, og muligens enda mer viktig å påpeke i disse dager, betegnes heliumballongene til å være naturverstinger.

NASJONALDAGEN FORANDRES: Fra og med i år vil ikke disse heliumsballongene prege 17. mai-toget og andre tilstelninger i det ganske land.

NASJONALDAGEN FORANDRES: Fra og med i år vil ikke disse heliumsballongene prege 17. mai-toget og andre tilstelninger i det ganske land. Foto:

Folk har blitt mer naturbevisste

Det var Venstre som fremmet forslaget til ordføreren, og partiet er naturligvis storstilt fornøyd med å bli hørt.

– Ordføreren var veldig positiv til det, og vi er selvfølgelig glade for at ballongene forbys, sier Christin Guldahl Madsen, nestleder i Oppland Venstre.

Hun trekker frem flere grunner det er verdt å smile for.

– Det er knapphet på helium i verden, og det at det blir brukt til ballonger alle kan klare seg uten er ikke bra. I tillegg er det ikke vanlig med kvittering for salget, så det er et godt potensiale for svart arbeid. Og de er veldig overpriset, legger Guldahl Madsen til, som i fjor måtte ut med 180 kroner da hun godthjertet kjøpte barnebarnet en ballong.

– Også er det spørsmålet om forsøpling. Det er godt å se at det har blitt fokus på det. Folk har blitt mer obs på å ta med seg søppelet sitt, plukke opp etter andre og er mer bevisste enn før når de er ute i naturen, avslutter hun.

Artikkeltags