Friskusrennet 2014 ble arrangert på Mosetertoppen i Hafjell med 90 deltakere. Det ble en dag fylt med fart og spenning.

Dagen var et samarbeid mellom GTI Hafjell Alpint og Friskus IL. Sammen med Gjensidige stiftelsen sto de for et engasjerende og aktivitetsskapende arrangement.

Dagen var todelt, der første del var forbeholdt barnehager og skoler.

Tre barnehager

Her deltok tre barnehager, Mosjordet og Granerudmoen barnehager fra «lokalmiljøet» og Bonderudbakken gårdsbarnehage fra Østre Toten. Friskus ILs hjemkommune. Fra Toten deltok også elever fra femte og sjette klasse på Totenvika skole. Og ti elever fra Lena videregående skole.

Alle elevene ble introdusert for Thahir Hussain og Gjensidigestiftelsen og informert om dagens aktiviteter. Tahir Hussain (født 1982) er en norsk-pakistaner bosatt i Lørenskog. Han ble kjent for norske tv-seere da han med Laurence-Moon-Bardet-Biedl-syndrom (LMBB), som blant annet har medført blindhet, i 2009 gjennomførte sykkelrittet Den store styrkeprøven, Trondheim–Oslo, på tandemsykkel sammen med politimannen og idrettslederen Vidar Bøe.

Seende og blind

På Hafjell ble det arrangert en mini utgave av «Thahir-lekene». De fikk i oppgave å krysse en åpen slette på ski for å legge baller i en kasse. Første omgang som vanlig seende, andre omgang som blind, med ledsager. Elevene erfarte da hvor annerledes alt oppfattes når man ikke har blikket/øynene til å orientere seg med.

Så var det barnehagebarnas tur til organiserte aktiviteter. De gjorde de samme lekene som elevene, men uten ski på beina.

Friskus IL fyrte opp to store griller og det ble servert pølser med tilbehør til alle.

Fra Gjøvik hadde også Harald Fjeldstad tatt turen. Fjeldstad er delvis lammet i beina etter en fall ulykke og kjører derfor «sitski». Doningen har en ski og et sete, og man trenger «staver på meier» for å holde balansen.