Gå til sidens hovedinnhold

Dette kan bli siste gangen du må stille klokka

Artikkelen er over 2 år gammel

Søndag kl 03.00 skal klokka stilles én time tilbake. Det betyr at du kan sove en time ekstra.

Vi stiller klokka som vanlig mens vi venter på at EU bestemmer seg for om det skal bli slutt på både sommertid og klokkestilling.

– Natt til søndag får alle én time ekstra. Denne timen bør alle bruke godt, det kan nemlig bli siste gangen du får denne sjansen, sier «tidsminister» Torbjørn Røe Isaksen (H).

Som ansvarlig statsråd for Justervesenet, har næringsministeren full kontroll på tiden. Justervesenets atomur avviker mindre enn 0,1 mikrosekund fra UTC - verdens felles tidsskala.

– Dette er noe som vekker engasjement hos veldig mange. Det engasjerer både småbarnsforeldre, som meg selv, og folk som er spesielt opptatt av søvn. I tillegg har man større ting, som produktiviteten i samfunnet. Det er mange meninger om tradisjonen med å stille klokka, sier Røe Isaksen.

Norge har hatt samme sommertid som EU-landene siden 1996. Men i løpet av 2019 kan det bli slutt på å stille klokka. EU har nemlig foreslått å oppheve sommertidsdirektivet.

Det bør være sommertid året rundt.

Jean-Claude Juncker, EU-kommisjonens president

 

Direktivet styrer tidspunktene for skifte mellom normaltid og sommertid og er felles for landene i EØS-området.

En meningsmåling viste at 84 prosent blant 4,6 millioner spurte i EU vil avskaffe hele ordningen.

– Det bør være sommertid året rundt, sa EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker etter målingen.

– Det blir spennende å se hva EU lander på. Nå skal vi også vurdere det. Uansett vil dette påvirke oss. Norge er avhengig av handel med andre EU-land og det er generelt en fordel for næringslivet at vi har samme tid som nabolandene, sier Røe Isaksen.

I EU er forslaget sendt fra Kommisjonen til Parlamentet og Rådet for behandling. Kommisjonen foreslår at forslaget skal tre i kraft innen 1. april 2019.

Hvis vi velger sommertid som normaltid, stiller vi klokka siste gang 31. mars 2019. Hvis vi velger vintertid som normaltid, stiller vi klokka siste gang 27. oktober 2019.

PS! Hvilken vei skal klokka stilles? En grei huskeregel er at klokka alltid skal stilles mot nærmeste sommer. Altså en time fram om våren (mot sommeren) og en time tilbake om høsten (mot sommeren). (ANB)

Kommentarer til denne saken