Flere av postkortene vi fant på vår lille shoppingtur i Gjøvik i går, bringer nemlig tankene flere tiår tilbake. Som for eksempel kortet med motiv fra Pan-parken, hvor solen skinner fra en blå himmel på en flott sommerdag - i 1971.
Utrangert
Postkortet fra Pan-parken var på ingen måte noe enkeltstående tilfelle. En rask runde i byen ga oss en fangst på minst et halvt dusin postkort som for lengst har gått ut på dato. Som for eksempel oversiktsbildet over byen, hvor du med interesse kan slå fast at man er i ferd med å føre opp et nytt, stort bygg i bykjernen. Problemet er imidlertid at et bygget for lengst har fått navnet Gjøvik rådhus, og sto ferdig på slutten av 70-tallet!
Av den grunn er heller ikke CC-Mart'n, eller den nye delen av riksvei 4, med på bildet, siden dette den gang i beste fall var på planleggingsstadiet.
Mjøsferga
Noe av det samme problemet oppstår når du ser på det ellers så innbydende mjøsbildet med Skibladner, seilbåter og cabincruisere. På det samme postkortet dukker nemlig også Mjøsferga opp, og det i rutetrafikk. Det er også en stund siden sist - all den tid Mjøsbrua faktisk sto ferdig på midten av 80-tallet. Men dette postkortet er i det minste ikke mer enn rundt 15-20 år gammelt.
Verre er det med postkortet med motiv fra Gjøvik kirke. Akkurat når bildet er tatt er vanskelig å fastslå sikkert, men vi tror ikke vi tar mye feil om vi også her anslår begynnelsen på 1970-tallet som et alternativ.
Gammel dame
At Skibladner begynner å dra på årene er kjent for de fleste. Men av den grunn behøver ikke motivene av damen å være like gamle. Det ene postkortet vi fant på vår shoppingtur, viser den gamle damen i bakkant av en mengde lensetømmer. Så vidt vi kjenner til, begynner det å bli en del år siden det var aktivitet ved Gjøvik bruk, og således også en del år siden Skibladner seilte i slike farvann.
Postkortet vi fant fra Tranberg Gjestegård begynner også å bli merket av tidens tann. For det første er ikke lenger stedet et alternativ for turister med behov for overnatting. Dernest hadde det heller ikke vært noe særlig alternativ å ringe telefonnummeret som står oppgitt på baksiden av postkortet - siden det begynner å bli noen år siden 061 var retningsnummer til vårt distrikt.
Pinlig
May Lisbeth Engeskog ved turistkontoret i Gjøvik rister lett fortvilet på hodet når vi legger fram «fangsten» etter vår innkjøpsrunde i sentrum.
- Pinlig er vel et dekkende ord for dette, mener hun, og mer enn antyder at de som selger disse kortene kanskje burde donere dem til Gjøvik Historiske Samlinger, slik at de kan selges under betegnelsen «Gamle postkort fra Gjøvik» på et dertil egnet sted.
Samme sted havner kanskje også postkortene fra Eiktunet som Engeskog var rask til å fjerne fra hyllene på turistkontoret etter at vi påpekte at Eiktunet vel har fått ny inngangsport siden bildet på postkortene hun solgte ble tatt&
Ved turistkontoret er det ikke stort de kan gjøre for å få de gamle postkortene fra Gjøviks butikker og kiosker ut av handelen.
- Dette er det forlagene og de enkelte butikkene som styrer. Vi har tidligere rettet en henvendelse til forlagene for å få trykket opp nye postkort - men alle er ikke like raske til å reagere, smiler Engeskog.
Men i rettferdighetens navn - vi fant en del oppdaterte postkort også!
Hansen er oppgitt over at det er mulig å få tak i 30 år gamle postkort i byens butikker og kiosker.
- Dette er materiale som burde vært donert til Eiktunet, slik at de kunne selge det som antikviteter, mener sentrumsgeneralen.
Han mener både forlagene og byens butikker og kiosker burde ta seg selv i nakken og sørge for å fjerne disse postkortene fra hyllene.
- Det er jo regelrett å lure turistene å la dem kjøpe noe som dette. Skal disse postkortene selges, bør det gjøres i en egen avdeling for gamle ting, mener han, og påpeker hvilke signaler det gir at turister sender disse postkortene hjem til venner og kjente.
- De danner seg vel et noe underlig inntrykk av Gjøvik, smiler han.
- Vi har laget en serie bestående av åtte postkort fra Gjøvik, med motiver som spenner fra Gjøvik glassverk, via sentrum til det nye Skibladnerhuset, forteller May Lisbeth Engeskog ved turistkontoret i byen.
Samtidig har Toten Økomuseum kastet seg på dansen og produsert åtte postkort fra Stenberg, kort som utseendemessig har mye til felles med postkortene fra Gjøvik.
- Dessverre kom postkortene litt for sent til at vi fikk dem ut til turistsesongen i år. Men en del butikker og kiosker har tatt dem inn i sortimentet, forteller Engeskog.