Gå til sidens hovedinnhold

Fortsatt Høyre-vind over Oppland

Artikkelen er over 8 år gammel

.

Høyre går inn i valgkampen med en uhyre sterk posisjon i Oppland, men vinden blåser ikke like heftig som tidligere i vinter.

Oppslutningen om partiet har stabilisert seg på 26–27 prosent, skal vi tro siste fylkesmåling for Oppland. Den viser også at de rødgrønne fortsatt taper terreng i vårt fylke, og at Venstre vinner velgere.

Sp ute

Meningsmålingen er utført 21.–15. mai av Sentio Research for Oppland Arbeiderblad.

Et stortingsvalg med tilsvarende oppslutning ville gitt Arbeiderpartiet 35,4 prosent og tre mandater, Høyre 26,6 prosent og to mandater, mens Frp ville fått 15,2 prosent og ett mandat. Senterpartiet er med 9,4 prosent ute av Stortinget, men vil kjempe om sistemandatet. Venstre tar utjevningsmandatet fra SV. Sammenlignet med OAs partibarometer i februar, gir ikke denne målingen spesielt store utslag.

Tungt for Ap

Arbeiderpartiet har en tung jobb å gjøre for å komme i nærheten av oppslutningen ved valget i 2009, 45,8 prosent. Partiet har vel tre måneder på seg til å ta inn 10,4 prosent. Samtidig viser all erfaring at ørnen i norsk politikk kommer i vinden gjennom valgkampen, og gjerne tjener på det.

Høyre går inn i sommermånedene med rekordhøy oppslutning, over en fordobling siden valget 2009, både på landsbasis og i Oppland. Men partiet vokser ikke lenger og det knyttes stor spenning til om det er mulig å holde et såpass høyt nivå gjennom en tøff valgkamp, der det kommer til å blåse fra alle retninger. Ikke minst fra høyresiden.

Frp som har rekordlave målinger på landsbasis, gjør det relativt sett bedre i Oppland. Partiet hadde i 2009 17,5 prosent, og ligger i øyeblikket 2,4 prosent bak. Men Frp har vokst noe i vinter og vår.

Bunn for SV

Dagens måling framstår som en kraftig nedtur for Senterpartiet som med 9,4 prosent ligger tre prosent bak resultatet fra siste valg, og er ute av Stortinget. Men også Senterpartiet evner å mobilisere grasrota gjennom valgkampen, og har alle muligheter til å ta en prosent eller to, og sikre mandatet.

Verre er situasjonen for SV, som med 3,3 prosent ligger på et absolutt bunnivå. Partiet fikk i 2009 5,1 prosent, og har tapt på de fleste målinger etter den tid. Det skal sterk vekst til om SVs Aksel Hagen skal sikre seg et utjevningsmandatet denne gang.

Venstre-opptur

Venstres Kjetil Kjenseth kan i øyeblikket kose seg over en opptur blant Opplandsvelgerne. Han er inne med et utjevningsmandat. Men tilslutningen til partiet har svingt fra 3,0 prosent i 2009, til 2,5 prosent i vinter, og nå til 4,4 prosent. Kjenseth må nok fortsatt vente med å pakke stortingskofferten. For Venstre handler valget om å komme over sperregrensen på fire prosent på landsbasis, som er en forutsetning for å få utjevningsmandater. Det bør være innen rekkevidde. Men Venstre er svært sårbar ved høstens valg. Partiet går for regjeringsskifte og mulig regjeringssamarbeid med Frp, mens store deler av grunnplanet ser med skrekk og gru på en allianse med de blåeste krefter i norsk politikk.

Resultatene for andre partier er slik: KrF 3,6 prosent, Rødt 0,8 prosent, og Miljøpartiet De Grønne 1,1 prosent. De Grønne har faktisk en pen framgang.

Kommentarer til denne saken