Gå til sidens hovedinnhold

Forsker i farger

Artikkelen er over 9 år gammel

Høgskolen i Gjøvik er koordinator for et EU-prosjekt som utløser 17 millioner kroner.

- Det er en ny rolle for oss i et så stort prosjekt. Det er ganske spesielt, det er ikke hverdagskost at en liten, statlig høgskole som Høgskolen i Gjøvik har en sånn rolle, sier leder for fargelaboratoriet ved HiG Jon Yngve Hardeberg til OA.

17 millioner skal gå til opprettelsen av flere stipendiater, men går også til hig for deres administrative oppgaver.

Utdanner forskere

EUs mål med prosjektprogrammet er å øke forskningen i Europa, særlig for forskere som er i en tidlig fase i sine forskerkarrierer. For HiG betyr dette i praksis opprettelsen av flere doktorgradsstipendiater. Allerede er høgskolen i gang med rekrutteringen.

- Deres arbeid vil starte for fullt på sensommeren. Til høsten skal vi også ha et stort oppstartsseminar i Gjøvik, sier Hardeberg.

Hele sju doktorgradsstipendiater for tre år vil opprettes i forbindelse med prosjektet, men også to postdoktorstillinger. Stipendiatene fordeles utover de ulike partnerne i prosjektet. Hovedpartnerne holder til i Sverige, England, Tyskland og Frankrike, mens det også er flere andre partnere som har mindre roller i prosjektet.

Fargegjengivning på trykk

Forskningen skal jobbe med fargegjengivning i trykte medier. I dag trykkes det normalt i fire farger, mens fargelaben ønsker å forske videre på hvordan man kan trykke med flere fargekanaler.

Ved fargelaben jobber de med hvordan man kan forbedre trykkvaliteten ved å bruke flerkanalstrykk mer kreativt, eller kontrollere trykkeprosessen mer slik at resultatet blir mer forutsigbart.

- Vi jobber også mye med hvordan vi kan måle kvalitet både på trykk og på skjerm, sier Hardeberg.

Unikt fagmiljø

Forskningsprosjektet varer i fire år, og med HiGs koordinatorrolle følger også en faglig og administrerende styring av prosjektet. Hardeberg tror grunnen til at en liten institusjon som HiG har fått tildelt koordinatorrollen er tilknyttet flere faktorer, men er sikker på at fagmiljøet er en viktig årsak.

- Vi har bygget opp et ganske unikt fagmiljø ved fargelaboratoriet. I tillegg har vi et godt utviklet internasjonalt nettverk med andre institusjoner som vi har faglig kontakt med. Vi har også brukt ordentlige ressurser på å skrive en god søknad, sier Hardeberg, som er godt fornøyd med tildelingen.