Gå til sidens hovedinnhold

Vannet stiger mange steder på Østlandet: Det er ventet at flomfaren heves til rødt nivå i dag

Artikkelen er over 3 år gammel

Snøsmelting og regn har ført til stor vannstand langs Glomma, Trysilelva og Gudbrandsdalslågen. Mange steder blir trolig flomfaren hevet til rødt nivå fredag.

Etna gikk over sine bredder torsdag. Snøsmeltingen og regnet har ført til høy vannføring i flere vassdrag på Østlandet.

Det er ventet at NVE trolig vil oppdatere flomvarselet sitt til rødt nivå flere steder fredag.

Randsfjorden kan få vannstand på nivå med 2000. For de øvrige innsjøene og elven nedstrøms disse ventes økning til nivå mellom 2007 og 2013.

 

På Otta hadde Gudbrandsdalslågen steget så mye at parkeringsplassen ligger under vann ved kjøpesenteret Amfi. Nå risikerer man at vannet flommer inn hovedinngangen til kjøpesenteret, melder NRK.

– Vi demmer opp med sandvoller for å holde vannet unna i inngangspartiet på kjøpesentret, forteller Thomas Høglien til kanalen.

Gudbrandsdølen Dagningen melder at deler av sentrum av Otta er under vann.

Jordras

Høye temperaturer vil føre til stor snøsmelting også i høyfjellet, opptil 20 mm/døgn.

På vestsiden av Lalmsvatnet mellom Vågåmo og Otta gikk det i løpet av natten et jordras. Politiet i Innlandet opplyser at varslinger blir foretatt og ytterligere undersøkelser iverksatt utover formiddagen.

– Det har kommet vann inn i en kjeller, men dette er foreløpig udramatisk. Vi har varslet kommunen som håndterer dette videre. Ellers har vi bare fått melding om en hendelse som kan knyttes til flom og økt vannstand. Det dreier seg om vann over veien på Koppang, sier operasjonsleder Per Solberg i Innlandet politidistrikt til NTB.

På fylkesvei 212 i Buskerud førte flom til at Liodden bru i Nes måtte stenges fredag morgen like ved påkjøringen til riksvei 7. Drammensvassdraget hadde steget så mye at en hel sykkelvei langs bredden i Mjøndalen lå godt under vann, skriver Drammens Tidende.

Rødt farenivå

I torsdagens flomvarsel fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ligger store deler av Østlandet på oransje nivå, som er det nest høyeste nivået. Fredag er det ventet at lokale elver og bekker vil havne på det høyeste farenivået, rødt. Årsaken til den økte vannstanden er snøsmelting på grunn av varmen, i tillegg til regn.

Varsom.no anbefaler å følge med på varsler og ber folk sikre verdier som biler og campingvogner som står i nærheten av elver og bekker.

– Kraftig snøsmelting og regn vil føre til ytterligere økning av vannføring i elver og bekker, særlig for elver som drenerer områder med snø. Dette vil også gjelde de store vassdragene, heter det i varselet.

Torsdag ble det meldt om over 40 millimeter nedbør i Hordaland og Rogaland, og det var ventet at det kraftige regnværet i vest ville bevege seg østover torsdag og fredag.

– Alvorlig situasjon

NVE advarer særlig om vannstanden i mindre elver og bekker.

– Dette er en alvorlig situasjon, sier vakthavende hydrolog Elise Trondsen i NVE til NRK.

Torsdag forberedte mange privatpersoner og bedrifter seg på økt vannstand de neste dagene. Ved Trysilelva ble blant annet en flomvoll ved Moelven Industrier utbedret.

Samtidig var det så mye overvann i Nesbyen i Buskerud at man kunne kjøre vannski, melder VG. Deler av Nesflata og det meste av markedsplassen på Nesbyen lå under vann etter at Hallingdalselva steg kraftig utover ettermiddagen, meldte avisa Hallingdølen.

Også lengst nord i landet volder vannet problemer. Sivilforsvaret måtte torsdag kveld rykke ut for å bistå Sør-Varanger kommune med å pumpe vann ut av flere bygninger på Bjørnevatn. Pumpingen pågikk gjennom hele natt til fredag.

 

Mjøsa kulminerer etter 17. mai

For Mjøsa er det ikke fare for flom denne helga, men NVEs hydrologer forventer kulminasjon for Mjøsa etter 17. mai.

Da er det ventet flom på 2013-nivå ved Mjøsa.

 

(©NTB)

Kommentarer til denne saken