NVE oppgraderer flomvarselet: Varsler flom på oransje nivå i Oppland

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

De neste dagene kan bli preget av mye vann. Flomfaren er oppgradert til oransje nivå for deler av Østlandet, mens Sørlandet og Vestlandet får mye regn.

DEL

Flomvarselet fra varsom.no gjelder Telemark, Buskerud, Oppland, Hedmark, Akershus og Oslo.

Den kraftige snøsmeltingen de siste dagene har gitt stor vannføring i elvene mange steder på Østlandet. Det er ventet regn i Sør-Norge på torsdag og fredag, noe som vil bidra til ytterlige vannføringsøkning. NVE har varslet flom på oransje nivå.

– Nå er vårflommen på Østlandet i gang, sier vakthavende hydrolog Per Alve Glad.

Det er ventet at temperaturene skal holde seg høye i mange dager fremover. Det er også ventet nedbør på Østlandet fra torsdag til fredag, men mengden og plassering av nedbøren er usikker. Vannføringene er veldig følsomme for endringer i hvor nedbøren kommer og hvor mye som kommer, så dette følger vi tett sammen med Meteorologisk institutt.

– Vi er også i god dialog med regulantene i området, sier Glad.

Tre dager fram i tid

Flomvarslene blir oppdatert på varsom.no to ganger om dagen, og flomfaren blir vurdert for tre dager fram i tid.

Norges vassdrags- og energidirektorat, NVE, advarer om at det kan bli omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader utsatte steder. Det kan bli stengte veier og bruer.

Trysilelva forventes å nå oransje nivå onsdag. Med dagens prognoser ventes flommen å kulminere under 2014-nivået.

Regn

For Drammensvassdraget ventes situasjonen å bli mest alvorlig rundt Krøderen, hvor vannstanden kan komme til å øke med mellom 1 og 1,5 meter fra nivået tirsdag. Dette vil i så fall gi en flomtopp som er høyere enn i 2013.

Også på Sørlandet og Vestlandet kan det bli vått de neste dagene, for Meteorologisk institutt har utstedt obs-varsel om mye regn i Agder, Rogaland og Hordaland.

I Agder-fylkene kan det lokalt ventes mellom 20 og 40 millimeter nedbør i løpet av tolv timer.

I Sunnhordland og Rogaland kan det lokalt komme mellom 40 og 70 millimeter på tolv timer.

Artikkeltags