Flomfaren er hevet til rødt nivå flere steder

Artikkelen er over 2 år gammel

Flere kommuner i Oppland er hevet til rødt nivå

DEL

Øystre Slidre, Vestre Slidre, Nord-Aurdal, Etnedal, Sør-Aurdal, Øyer, Ringebu og Lillehammer er kommunene i Oppland som nå er på høyeste aktsomhetsnivå.

Rødt nivå betegnes som en ekstrem situasjon som forekommer svært sjelden, krever tett oppfølging og kan medføre store skader. Det dreier seg om omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på bebyggelse og infrastruktur.

Rødt nivå er også satt i store deler av Hedmark.

Kan bli flere stengte veger

I fredagens flomvarsel advarer NVE om at konsekvensen av flommen kan bli flere stengte veier og bruer, og omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på både bebyggelse og infrastruktur.

– Hold deg unna elver og bekker med stor vannføring. Husk at elva du krysser i dag, kan være ganske mye større når du skal tilbake. Beredskapsmyndigheter skal vurdere fortløpende behov for beredskap og forebyggende tiltak, opplyser NVE.

Folk bes om å følge med på både værprognoser, værradar og oppdateringer på Varsom.no for å holde seg oppdatert på situasjonen. Verdier må flyttes bort fra utsatte områder, blant annet gjelder dette campingvogner langs elver og bekker. Videre understrekes det at dreneringsveier og stikkrenner bør renses, mens vannveier og avløpsrør må holdes fri for snø og is, sedimenter, søppel, kvist og løv.

Jordskredfare

I tillegg er det jordskredfare på gult nivå i hele Oppland.

Fredag formiddagrenner det 200 kubikkmeter vann i sekundet i Etna. Det tilsvarer nivået for femtiårsflom.

– Kraftig snøsmelting og regn vil føre til ytterligere økning av vannføring i elver og bekker, rødt nivå gjelder lokalt for mindre elver som drenerer områder med snø. For Glomma og Gudbrandsdalslågen varsles oransje nivå, heter det i fredagens flomvarsel fra Norges vassdrags- og energidirektorat.

Artikkeltags