Gå til sidens hovedinnhold

Flagg på juletreet

Artikkelen er over 9 år gammel

En av tre nordmenn vil ha flagg på juletreet. Har du flagg på juletreet?

Resultatene kommer frem i Den store juletreundersøkelsen som er gjennomført av Plantasjens Opplysningskontor for juletrær blant 21.395, nordmenn, svensker og finner. Undersøkelsen er den første store kartleggingen av juletretradisjoner på tvers av landegrenser i Sverige, Norge og Finland.

Nordmenn viser seg å være mest ”nasjonalistiske” hva gjelder juletrepynting. I Sverige og Finland mener bare fem og tre prosent av befolkningen at flagg har noe på et juletre å gjøre. I Norge mener hele én av tre at norske flagg er en naturlig del av juletrepynten.

– Juletrepynting handler om tradisjoner, men til tross for kort geografisk avstand og godt naboskap ser vi til dels store forskjeller mellom svenske, norske og finske juletretradisjoner, forteller Svein Vadøy i Plantasjens Opplysningskontor for Juletrær.

Juletretradisjonen står sterkt

Undersøkelsen avslører at fem av ti svensker planlegger å skaffe seg juletre i år. Det er omtrent det samme som i Finland, mens nordmenn er de som setter juletreet aller høyest. Hele syv av ti nordmenn vil ha et stivpyntet juletre på plass når julekvelden kommer.

– Julen er tid for tradisjoner. Da handler det om ro og fred og en pause fra verden rundt oss. Det gjenspeiler seg i undersøkelsen som viser at juletretradisjonen lever i beste velgående både i Finland, Sverige og Norge, sier Vadøy.

Utsetter juletrekjøpet til siste liten

Av de tre nabolandene er det finnene som er desidert tregest med å skaffe seg juletrær. En av tre finske juletrekjøpere venter helt til mellom 20. og 22. desember med å skaffe seg drømmetreet. Kun 13 prosent av nordmennene og svenskene venter så lenge. I Norge og Sverige kjøper de fleste av oss juletreet en uke før julaften. Opplysningskontoret for juletrær anbefaler å legge juletrehandelen til første halvdel av desember for å slippe det verste rushet de siste dagene før jul. Ved å starte tidlig øker man også sjansen for å finne det helt perfekte juletreet.

– En klassisk misforståelse er at man må vente til siste liten med å kjøpe juletre, fordi man tror det står lenger. De fleste juletrærne blir imidlertid felt på samme tid uansett når i desember man kjøper dem. Derfor spiller det ingen rolle når man kjøper juletreet sitt. Hemmeligheten for å få et juletre som varer lenge ligger i forberedelsene man gjør før treet flyttes inn, og stellet man gir det underveis, sier Vadøy.

Glitrende forskjeller

Finner liker ikke glitter på juletreet. Hele to av tre finner synes ikke glitter bidrar til et vakrere juletre. I Norge og Sverige handler diskusjonen mer om hvilken vei glitteret skal henge.

– Glitteret er den juletrepynten som fremkaller flest diskusjoner i norske og svenske stuer. Det vil nok alltid være uenighet rundt dette innenfor hjemmets fire vegger, men de nasjonale tallene taler sitt klare språk. Nordmenn vil ha glitteret loddrett på treet, mens svenskene vil ha det vannrett og i sirkler. I Finland derimot, er de totalt likegyldige til hele glitterdiskusjonen, sier Vadøy.

Men forskjellene i pyntepreferanser stopper ikke der. Nordmenn er for eksempel de klart største tilhengere av fargerik og hjemmelaget juletrepynt, mens finnene og svenskene foretrekker et tre pyntet med så få farger som mulig.

Kilde: Pressemelding fra plantasjen

1) Dette bør du se opp for når du kjøper juletrær:

 • For at juletreet skal stå lengst mulig uten å drysse, bør det være felt tidligst i midten av november. Det kan derfor være lurt å spørre om når treet er felt før du handler.
 • Dra fingrene gjennom barnålene før du tar med deg drømmetreet hjem. Hvis barnålene faller lett av er det som oftest et dårlig tegn, og du bør vurdere et annet tre.
 • Selv om juletreet ser bra ut ved første øyekast, bør du alltid sjekke at også barnålene innerst ved stammen er friske og fine. Hvis ikke bør du vurdere et annet tre.

2) Oppbevaring og montering

 • Pass på at du ikke gir juletreet varmesjokk. Du behøver ikke å ta treet inn i varmen før julaften nærmer seg. Hvis det er mulig bør treet akklimatisere seg i et mellomkaldt rom før du tar det inn i stuen, for eksempel i gangen eller kjelleren. Husk også å fjerne nettingstrømpen når du setter juletreet til akklimatisering.
 • Vær klar over hvor du plasserer juletreet ditt. Pass på at det ikke plasseres i umiddelbar nærhet av en varmekilde som for eksempel en panelovn eller peis. Det kan gjøre at juletreet drysser raskere.
 • Finn et juletre som passer til juletrefoten. Mange gjør en stor feil ved å spikke til treet for å få det til å passe i juletrefoten. Et juletre suger vann mellom barken og veden, og mister sugeevnen hvis du spikker av barken. Det kan derfor lønne seg å ta med juletrefoten når du skal kjøpe juletre, så du er sikker på at det passer.

3) Slik får du juletreet til å holde lenger

 • Vann er det viktigste for å få juletreet til å stå lenge uten å drysse. Et bartre fordamper fuktighet gjennom nålene, og får ikke barnålene fuktigheten de trenger ligger de på gulvet før man vet ordet av det. For å gi treet ekstra god sugeevne er det lurt å kutte av 2-3 cm nederst på stammen før du setter treet i juletrefoten.
 • Den mest populære juletresorten her til lands er den norske julegrana. Dette er også det mest ømfintlige treet med tanke på uttørking. Pass derfor ekstra godt på å gi julegrana nok vann.
 • Unngå kaldt vann. Enten du velger julegran eller edelgran, setter treet størst pris på lunkent vann.

4) Juletips til allergikere

 • Hvis du har noen som er plaget med astma, allergi eller andre luftveisplager i familien, bør du være ekstra påpasselig med hvilke juleplanter du velger å ta inn i stuen.
 • De typiske juleplantene som oftest er roten til allergiske reaksjoner er Julestjernen, Juleglede, Svibelen, Tulipanen og Liljen.
 • Julekaktus, Ildtopp, Azalea, Alpefiol, Glariosa, Orkideer, Guzmaia og Kristorn er imidlertid planter som gir den rette julestemningen uten å øke risikoen for allergiplager. Azelaen kan riktignok ha sterk duft, men finnes også i duftfrie varianter.
 • Til kranser og oppsatser anbefales bruk av kornellgrener eller grener fra rogntreet.
 • Når det gjelder juletreet er man som oftest ikke allergisk for selve grantreet. Det er allergenene, i form av muggsopp og gammel pollen, som treet bringer med seg som kan skape problemer.
 • Et godt tips til alle med allergi og luftveisplager er derfor å spyle treet før det tas det inn i huset. La treet tørke/avdampe i et rom der allergikere ikke ferdes, som for eksempel i kjelleren eller garasjen. Under avdampningen frigjøres nemlig irritante mikropartikler du helst ikke vil ha i stuen.
 • Kunstige juletrær av plast er selvsagt et godt alternativ for alle som er virkelig plaget.
 • Husk også å tørke støv av alle dekorasjoner, julepynt og plastjuletrær før du tar dem inn i stuen.