- Det som har skjedd er helt utrolig. Da jeg første gang oppdaget at jeg så bedre, klarte jeg ikke å holde tilbake tårene. Følelsen var så kraftig, sier 75-årige Gisle Nyhus med et smil.
For åtte år siden merket han at synet gradvis begynte å bli dårligere. Øyelegene konstaterte at han var rammet av sykdommen macula degenerasjon, også kalt forkalkning på netthinnen, og prognosene var ikke spesielt lystelige.
Tre år senere måtte Nyhus parkere bilen for godt. Og synet bare fortsatte å svekkes. De to siste årene har han vært praktisk talt helt blind på begge øynene. Det eneste han kunne skimte var mørke grånyanser og enkelte utydelige kontraster.

Trengte hjelp
Som et resultat av øyesykdommen, måtte Nyhus ha hjelp av samboer Laila Klungseth Østvold til alle dagens gjøremål.
- Å miste synet var svært tungt. Det er vondt å bli så avhengig av at andre skal stille opp for deg til enhver tid. I tillegg kommer alt det man går glipp av, sukker 75-åringen.
Han hadde for lengst innfunnet seg med situasjonen, da samboerparet i sommer fikk høre om John Boel, som drev egen klinikk for alternativ medisin i Aulum i Danmark. Nyhus hadde da i en periode gått til akupunktur- og fotsonebehandling hos Per Hovland, med tilhold på Lena og Gjøvik, og nevnte derfor saken for ham. Og da Boel holdt kurs i Oslo i midten av oktober, møtte både Hovland og Nyhus fram.

Sterkere syn
Under kurset ble Gisle Nyhus plukket ut til en demonstrasjon av den danske akupunktøren. På forhånd var han blitt forevist en bokstavplansje, der han ble bedt om å lese opp hva han så. Etter å ha gått nært inntil, klarte han så vidt å skimte konturene av en stor L øverst på arket.
Da behandlingen var ferdig, var ikke bare L-en blitt mer tydelig. Plutselig klarte Nyhus også å lese de fire linjene nedenfor, som hadde gradvis mindre skriftstørrelse.
- Etter å ha vært tilnærmet blind de siste to årene, var det å kunne se litt igjen en ubeskrivelig sterk opplevelse. Jeg ble virkelig beveget, forteller han.
Senere har Nyhus fortsatt akupunkturbehandlingen hos Per Hovland. Og synet hans er sakte men sikkert blitt sterkere.
- Jeg har merket en betydelig framgang, opplyser Nyhus.

Ble kvitt astmaen
I dag kan han i stadig større grad hjelpe seg selv. Han kan igjen lese overskriftene i avisen. Og han kan utføre enkle dagligdagse oppgaver som å skrelle poteter, sette nøkkelen stødig i nøkkelhullet eller betale med minibankkort på butikken. Alt dette er gjøremål som bare for én måned siden ville vært utenkelige å gjennomføre.
- Sist jeg så tallene på betalingsautomaten, må ha vært for minst tre år siden, sier Nyhus, og smiler.
Han er rask med å påpeke at livskvaliteten er blitt radikalt forbedret etter at han begynte å gjenvinne synet.
Etter at han i vår begynte med fotsoneterapi, først under et opphold i Spania og deretter hos nevnte Hovland, er Nyhus i tillegg blitt praktisk talt kurert for astmaplagene han har slitt med de siste 18 årene.
- Tidligere somrer orket jeg nesten ikke å reise meg. Jeg bare satt og trakk etter luft. Men i år har jeg ikke vært rammet av et eneste astmaanfall, forteller 75-åringen.
Han ønsker samtidig at andre som sliter med lignende plager og sykdommer, skal bli klar over hvilke muligheter som kan ligge i de alternative behandlingsmetodene.