100 beboere i de forskjellige mottaksboligene i Hov i Søndre Land fikk i går ettermiddag beskjed om at de måtte flytte innen to til fire dager. Beskjeden kom som lyn fra klar himmel, og det var liten tid til å fordøye budskapet - for både store og små.

Esther Esole Omoregie (30) fra Nigeria har bodd i Søndre Land statlige mottak i Hov i tre år sammen med sine tre barn, Serena (7), Richy (6) og Rihanna (2). De fikk beskjed klokka 16 i går. Bussen deres går klokka 05.30 i morgen tidlig.

Under tittelen «Viktig informasjon angående avreisen» informeres det om at de første flyttebussene går allerede klokka 05.30 onsdag morgen - under 40 timer etter at de første fikk beskjeden. Deretter går busslast etter busslast fram til til klokka 10.00 torsdag morgen.

Innen da er det mye som må gjøres. Det understrekes at det er viktig at de er HELT klare når bussen går. Og de kan ikke ta med seg alt de eier.

Regiondirektør hos UDI Region Indre Østland, Siv Kjelstrup, opplyser at de har vært i kontakt med mottaket i Søndre Land angående brevet og understreket at forventningene til hva beboerne måtte foreta seg inne så kort tid var urimelige.

– Man kan ikke forvente at de skal rekke å sørge for eksempelvis rundvask og transport i løpet av så kort tid. Mottaket har nå moderert disse forventningene, sier Kjelstrup, som understreker at «avskjedsbrevet» ikke er sendt av UDI.

– Nei, det er UDI som har fattet vedtaket om at de må flytte, men mottaket som er ansvarlig for det praktiske i forbindelse med det, sier Kjelstrup til OA.

Dette er, i forkortet form, beskjedene asylsøkerne har fått. Brevet er oversatt fra engelsk.

  • Siste skole- og barnehagedag er dagen før avreise. Du bør informere skolen og barnehagen om at du drar, og gi barna muligheten til å ta farvel med klassekamerater og venner.
  • Busselskapet tillater maksimalt tre kolli per person, pluss ett kolli håndbagasje. Spesialbagasje som barnevogn, rullestol og lignende vil regnes som ekstra bagasje, og må godkjennes i forkant. Dersom du ikke får plass til alt, kan tingene bli ettersendt. Dette må du selv betale.
  • Når du leverer tilbake nøkkelen vil du få refundert nøkkeldepositumet, så lenge det ikke er skader i boligen som ikke allerede er meldt inn.
  • Husk at alle rommene må være helt tomme og grundig rengjort. Tak, vegger, gulv, vinduer og dører må være vasket før avreise.
  • Har du noen avtaler i nær fratid, kan resepsjonen være behjelpelig med å avlyse disse.
  • Legen din vil sende journalen til din nye lege. Om den likevel ikke skulle være mottatt av din nye lege, kontakt Hov Legesenter.
  • Husk å endre adressen din i Folkeregisteret og på Posten.

På Frivilligsentralen hadde kvinnegruppa i går kveld invitert asylsøkerne og lokalpolitikere i kommunen til et politisk møte, men politikken ble satt på vent, da de fikk høre om saken. Flere politiske ledere i Søndre Land er opprørt og sjokkert over det UDI gjør i denne saken

Eva Røise (SV) tok til tårene da hun i sterke ordelag fortalte hva hun mente.

– Det går ikke an å behandle mennesker på denne måten. Det likner litt på deportasjonen under krigen. Det er helt ubegripelig. Barn i skole og barnehage har fått venner og et kontaktnett. Nå blir alt revet opp og de må starte på nytt, sier hun, og får støtte fra Gerd Myklebust Wang (KrF).

– Dette handler om menneskeverd og barn i en vanskelig situasjon. Dette går simpelthen ikke an, sier Myklebust Wang.

Både kommunelegen i Søndre Land, ordfører og et nær samlet politisk miljø er svært opprørt over UDIs framgangsmåte i denne saken.