Hans Erik Rogne (25) hadde ikke vært utpå fjorden på mange år. Med Friskus IL fikk han henge etter 225 hestekrefter.

Når Friskus IL lager opplegg for mennesker med bevegelseshemming, stiller alle andre seg i kø for å få bli med. Omvendt integrering, kaller han det, Sigbjørn Sørlie. Han er primus motor i det litt spesielle idrettslaget.

Prosjekt Vannsprut er et av mange tilbud som Friskus IL står bak. Det er blitt en tradisjon ved Hekshusstranda på Kapp. Fra fredag til søndag gikk «slepebåtene» i ett, med alle slags flytende fartøy hengende etter.

Hester nok

To av dem som kastet seg med var kompisene Hans Erik F. Rogne og Snorre Gjøby fra Skreia og Kapp. Begge er avhengige av rullestol. Men det er ingen hindring for en forfriskende tur på Mjøsa, når de frivillige i Friskus IL trår til.

Først ble gutta med i den spesialbygde speedbåten idrettslaget fikk av Gjensidigestiftelsen i fjor. Den kan kjøres helt inn på stranden og felle ned en lem slik at det er enkelt å komme seg ut og inn på hjul. Etter hang det to av campingplassens gjester på en såkalt tube. Med 225 hestekrefter sparket det skikkelig unna.

Hans Erik fikk så spørsmålet om han kunne tenke seg å prøve.

– Tja. Jeg har jo litt lyst ...

Sjelden opplevelse

Litt senere satt våtdrakt og redningsvest på, og Hans Erik var hjulpet over i en bredvinget flytesak med Andreas Nårstad som hjelpemann.

– Godt jeg er sterk i armene, sa Hans Erik.

Sigbjørn Sørli dro i spaken. Det brummet i motoren og dermed fosset de framover så mjøsspruten sto.

Det gikk såpass fort at Hans Erik skled av setet, men det spilte ingen rolle.

– Skikkelig gøy, sa totningen da han kom til land.

Snorre nøyde seg med å sitte i båten og kikke på kameraten. Det var også en stund siden han hadde vært utpå fjorden, og han nøt turene.

Det gikk i ett på Hekshus i helgen, for det øvrige publikum ville også gjerne være med.

– Det er hele poenget. Gjøre ting sammen, sier Sigbjørn Sørlie.

På ett år har Friskus hatt 26 Vannsprut-arrangementer.