Det var Turid og Aage Brovold fra Biri som fant sporene langs veien til Rostberget hyttefelt fra Kallingen.

Tydelige spor

Turid og Aage Brovold har hytte på Rostberget og var ute og gikk med hunden da de oppdaget bjørnesporene i snøplogkanten langs veien til hyttefeltet.

Det har begynt å bli flekkbart, men sporene var tydelige å se der bamsen hadde gått i snøen, forteller Aage Brovold.

Voksen bjørn

Rovviltkontakt for Statens naturoppsyn (SNO) i Vestoppland, Leif Westrum, var på stedet og undersøkte sporene torsdag ettermiddag. Han kan bekrefte at det dreier seg om bjørn.

- Sporene må ha vært satt natt til torsdag, så de var ikke gamle. Det var tydelige fotavtrykk i snø flere steder, sier Westrum.

Han konstaterte at bjørnen hadde krysset veien mellom Kallingen og Rostberget og derfra gått nordover. Den hadde gått mest på solsiden.

- Det så ut til å ha vært en voksen, men ikke voldsomt stor bjørn, sier Westrum.

Ønsker meldinger

Statens naturoppsyn er interessert i meldinger fra folk som måtte se nye spor eller sportegn etter bjørnen eller for den del få øye på bjørnen selv.

- Alle meldinger om rovdyr er av interesse. Det er bare to-tre uker til det blir sluppet sau enkelte steder, minner Westrum om.

Senest forrige vinter lå det bjørn i Akksjøområdet på Veståsen i Land, men rovviltkontakten vil ikke spekulere i om den aktuelle bjørnen har hatt hi på Veståsen.

Også i Gausdal

- Det er nå vel en måned siden bjørnen gikk ut av hiet. Nå er den veldig på farten og kan bevege seg mange mil i døgnet, sier Westrum.

Bjørnen som satte sporene på Veståsen er likevel ikke den samme som har vært i Gausdal i vår. Den har vært sporet flere ganger og var senest onsdag kveld i nærheten av Holsbru i nordre enden av Dokkfløymagasinet, fortsatt i Gausdal. Bjørnen hadde kommet fra andre siden av Værskei.

HAR DU SETT SPOR ETTER BJØRN?