Setter du kofferten her når du er på reise? Det kan være veldig lurt

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Nordmenns mange reiser er en viktig årsak til at veggedyrene sprer seg her hjemme.

– Du får dem med hjem i bagasjen etter å ha bodd på hotell, motell eller campinghytter. Derfor bør du gjøre en innsats for at de ikke blir med på lasset, sier Jens Galby, biolog og skadedyrtekniker i Anticimex til oppdragsfinansierte Newswire.

Ifølge Folkehelseinstituttet har antallet registrerte veggedyr-bekjempelser fra 2007 til 2015 økt med over 400 prosent her i landet.

Skadedyreksperten ber folk til å ta sine forholdsregler for å minske risikoen for å få med seg uønskede gjester inn hjemmet. Galby anbefaler at du setter kofferten på badet, aller helst i badekaret eller dusjkabinettet.

– Veggedyr er veldig sjelden å finne på et bad. De holder seg nesten alltid ved senga fordi de vil ha kortest mulig vei til den de kan suge blod av. Du er maten.

Veggedyr lever av blod fra mennesker og varmblodige dyr. Et voksent veggedyr suger blod i fem til ti minutter. Resultatet er plagsomme, røde bitt i huden.

Og når du skal ut på reise er det viktig å velge rett koffert. Kofferter av metall eller plast er å anbefale. De har glattere overflate og færre sømmer enn tøykofferter.

Ikke legg kofferten i senga

– Det dummeste du gjør er å ha kofferten liggende åpen på senga, sier Galby.

Hvis du ikke vil ha kofferten på badet, bør den stå på koffertstativet eller en stol.

Skadedyreksperten forteller at veggedyr gjemmer seg i madrasser, sengerammer og sprekker på dagtid, som regel i nærheten av der du sover. Om natta kommer de fram og suger blod.

Avføringen røper dem

De små krypene er rødbrune, flate og bare fem-seks millimeter lange. Siden de gjemmer seg om dagen, er det avføringen som røper dem.

– Se etter de karakteristiske, mørkebrune, nesten svarte, avføringsflekkene som er omtrent av samme størrelse som valmuefrø, sier Galby.

Hvis et pensjonat- eller hotellrom har veggedyr, finner du spor under madrassen eller i sengebunnen.

Selv tar skadedyreksperten alltid sine forholdsregler.

– Jeg sjekker alltid sengene før vi tar inn på hotell, om det så er rett i nabobygda. Sjekken tar fem minutter med en medbrakt lommelykt eller med lommelyktappen på mobilen. Vanligst er de å finne i treverket under madrassen i hodeenden av senga. Men sjekk også madrassen og sengebunnen ved fotenden, sier Galby.

Mange gjester øker faren

Det er hyppigheten av personer som sover i en seng som sier mest om faren for veggedyr, ifølge skadedyreksperten.

– Veggedyrforekomst har ingenting med hotellets renhold å gjøre. Men det er forskjeller mellom overnattingsbedriftene når det gjelder hvilke rutinene de har for å se etter veggedyr, og hvilken opplæring som gis personalet, sier Galby.

Et hotell med god opplæring og gode rutiner for sjekk av rommet under daglig vask vil oppdage veggedyr på et tidlig stadium. Dermed vil dyrene bli oppdaget og bekjempet før de rekker å spre seg videre til andre hotellrom og til gjesters bagasje.

Og oppdager du veggedyr, da bør du kjapt be om å få et annet rom. Det er rådet fra skadedyreksperten.

Artikkeltags