Fem av seks vil utrede sammenslåing

Av
Artikkelen er over 15 år gammel

ETNEDAL: Bare Senterpartiet holdt fast på kommunestyrevedtaket om nei til å utrede konsekvensene av kommunesammenslåing i Valdres under paneldebatten på Etnedal samfunnshus torsdag kveld.

DEL

I tur og orden sa de øvrige paneldeltagerne fra Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti, Arbeiderpartiet og SV at det hadde vært riktig å være med på utredningen.

– Jeg angrer på at vi i vårt parti stemte mot å være med på utredningen, sa Aps listetopp, Arve Bergsbakken.

– En utredning i seg sjøl er ikke farlig, bare folket sjøl får bestemme med basis i denne, sa Ole Morten Fossli fra SV.

– En kommunesammenslåing kan bli tredd ned over hodet på oss, og da er det bedre å kjenne effekten i forkant, mente Venstres Hanne Byfuglien.

Ordfører Jan Arild Berg så Etnedals framtid som utkant i en eventuell framtidig storkommune.

– Vi vil bli en utkant med Fagernes som kommunesenter. I tur og orden vil de forsvinne tilbudene vi har i dag , sa han.

– Først vil kommunens servicefunksjoner bli flyttet bort fra dalen. Deretter vil lensmannsetaten bli sentralisert til Fagernes. Dernest vil skolesammenslåing være neste steg på sentraliseringen, spådde Berg, og sto fast på kommunestyrets vedtak om et utvetydig nei til utredning av kommunesammenslåing i Valdres.

Debattmøtet som var besøkt av drøyt 20 personer, avslørte lokale listetopper som i stor grad følger sentrale partiideologier– Vi vil arbeide for livskraftig lokalsamfunn der alle mennesker er likeverdige, sa Aps Arve Bergsbakken.

Høyres Per Fritjof Berntsen ville blant annet satse mer på hyttebasert turisme. – Vi er 1400 innbyggere i Etnedal, og har 2000 hytter. En ytterligere hytteutbygging vil gi store positive ringvirkninger for oss, sa han.

SV har vært ute av lokalpolitikken i Etnedal de siste 20 årene, og partiets listetopp, Ole Morten Fossli, så sin rolle som kommunepolitiker klart: – Vi skal være uavhengige ombud for befolkningen.

KrFs Ivar Øverlier så det som overordnede mål å jobbe med barnevern, psykiatri og rusbekjempelse. – Vi må få rusbrusen bort fra butikkhyllene. Den er et uhyrlig tilbud fra profittindustrien, sa han.

Hanne Byfuglien fra Vestre var eneste kvinne i panelet. – Vi setter enkeltmennesket i sentrum. Innbyggerne skal være deltagere, ikke klienter eller kunder.

Alle var enige i synet på faren ved den stadig stigende likegyldigheten til lokaldemokratiet. – Det aller viktigste ved dette valget, er at lokalsamfunnets innbyggere virkelig gjør et valg, og bruker stemmeretten sin, sa ordfører Jan Arild Berg ved avslutningen av møtet.

Artikkeltags