Flere søker hjelp hos Frelsesarmeen før jul

GRATIS SUPPE: Marit Helene Olsen, Åse Dahl og andre frivillige fra Frelsesarmeen hadde dekket til langbord og delte ut gratis suppe til forbipasserende.

GRATIS SUPPE: Marit Helene Olsen, Åse Dahl og andre frivillige fra Frelsesarmeen hadde dekket til langbord og delte ut gratis suppe til forbipasserende. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

I 125 år har Frelsesarmeen delt ut varm suppe til trengende. Behovet for hjelp før jul er økende.

DEL

«Suppe, såpe og frelse» har fulgt Frelsesarmeen siden begynnelsen i 1865. Ifølge soldat Marit Helene Olsen i Gjøvik er det kjerneverdier som handler om folks grunnleggende behov, verdighet og tro.

Lørdag sto Olsen og delte ut suppe til folket i gågata i Gjøvik sammen med andre frivillige, bare noen meter unna det faste stedet for en av Frelsesarmeens julegryter.

– Toro er 70 år og ønsker å gi noe tilbake til det norske folk. Derfor har vi fått suppe som vi kan dele ut, sier Olsen.

120 søknader

Siden i vår har Frelsesarmeen på landsbasis mottatt mer enn 320.000 porsjoner suppe, og i tillegg til å varme de som trenger det mest, gjør suppa at Frelsesarmeen får oppmerksomhet og forhåpentligvis inn mer penger i julegryta. Frelsesarmeen har to julegryter som står fast på Falkhjørnet og på CC Gjøvik i desember, samt at de i helga også hadde i ei gryte i Fjellhallen i forbindelse med julemessa.

– Alt vi får i julegrytene går til sosiale tiltak i Gjøvik, og vi ser det er behov for det. Vi ser at antallet som søker hjelp øker. Vi har fått over 120 søknader så langt, og hittil i år har vi hjulpet over 50 familier og 25 enslige, sier Olsen.

Hjelpen som gis, er matrekvisisjoner, klær, hjelp til å betale en strømregning eller en god samtale.

– Vi planlegger spennende tiltak, for vi ser at antall barnefamilier øker. I mange tilfeller handler behovet om hjelp om utenforskap, sier Olsen.

Med utenforskap vises det til at mange ikke får delta på aktiviteter i hverdagen som følge av svak økonomi.

– Fattigdom i dag handler ikke bare om mat og klær, men også om aktiviteter. Forskjellene mellom folk begynner å bli store. Vi har inngått partnerskap med Filmweb og kommer til å gi bort kinobilletter. Å gå på kino for en familie, kan være en stor utgift, sier Olsen.

Flere arrangementer

Oppland Arbeiderblad har i flere artikler den siste uka skrevet om fattigdom. Ei kvinne fortalte til OA om skamfølelsen hun har fordi hun ikke har råd til å spise lunsj med kolleger eller ikke kan kjøpe gaver til barnebarna.

Olsen opplyser at de får henvendelser fra barnefamilie, enslige, innvandrere og rusmisbrukere. Felles for dem er at de mottar en eller annen form for trygd.

– I fjor fikk vi inn 384.000 kroner til julegryta, noe som var en økning fra året før. Vi håper å få inn mer i år siden flere søker om hjelp, sier Olsen.

Frelsesarmeen har for øvrig flere aktiviteter i desember for å få inn penger. I tillegg til utdeling av suppe, arrangerte de rakfisklag på CC Gjøvik hvor alle måtte betale minst 30 kroner. Da kom det inn over 10.000 kroner. Maten var sponset av CC Gjøvik. 18. desember arrangerer de konsert i Gjøvikhallen hvor artister stiller opp gratis.

LES OGSÅ: De skal prøve å hindre at fattigdom går i arv i familier i Gjøvik

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken