Det var lørdag ettermiddag at Tanja og Tore Stenbråten i Fall fikk uønsket besøk i hagen. Tore opplyser at han var ute, da det plutselig kom en mengde bier som svermet rundt i hagen.

– De drev nok og siktet seg inn på denne buska, sier han der vi står i hagen og kikker opp i et lite grantre.

Sitter i et tre

Langsmed om lang en halvmeter på stammen sitter bie på bie. I denne buska har de vært i snart ett døgn.

– Vi har lest oss opp på at når det kommer ei ny dronning i bikuben, så tar den gamle dronninga med seg halvparten av flokken, cirka 20.000 bier og drar for å finne seg et nytt sted. Vi har også lest at de kan forbli her ett døgn eller to før de drar videre, sier Tanja.

Og det stemmer. Haavard Holstad på Steinsrud gård i Lausgarda i Søndre Land er på sitt andre år som birøkter, og han opplyser om det samme.

Får hjelp

– Den gamle dronninga reiser med halvparten. Det er vanlig at de sitter langs en trestamme, mens speidebier er ute og leter etter et nytt sted. Det ligger i bienes natur å sverme, men vi birøktere forsøker å unngå at det skjer, sier Holstad, som straks tilbyr seg å reise ut for å hente dem før de forsvinner til et nytt sted.

Det er bare det at kort tid etter at OA snakket med Holstad, kom meldingen om at biene har svermet videre ...

Stenbråten er ikke de eneste om i helga opplever å få en bisverm på besøk. VG melder at det er høysesong for nettopp dette, og bier er på farten både i Vestfold og i Trøndelag.

Professor Anne Sverdrup-Thygesen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås opplyser til VG at bisvermen ofte ikke drar langt siden dronninga ikke er særlig sprek. Bisvermen skal heller ikke være farlig da de har spist så mye honning før de svermer.