I følge en ny Norstat-undersøkelse mener én av to nordmenn at dagens ungdom er bortskjemte og to av fem at ungdom er latere i dag enn før. I Midt-Norge sier 56 prosent at ungdom bør lære av svenskene når det gjelder arbeidsmoral og innsatsvilje. Nå engasjerer ungdommen seg for å motbevise fordommene, men i Oppland er engasjementet lavt.

Helt Sjef er en arbeidslivs- og inspirasjonspris for ungdom. Prisen deles ut til en yrkesaktiv person under 30 år, som er et inspirerende og initiativrikt lederemne. På kun én uke har juryen i Helt Sjef mottatt 150 forslag på initiativrik norsk ungdom. Jurylederen i Helt Sjef gleder seg over engasjementet.

- Ungdom som gruppe har vært mytelagt i en eller annen form siden Platons tid. Helt Sjef ønsker å hylle og løfte frem nyskapende, engasjerte og arbeidsomme ungdommer. Vi skal fokusere på ungdommer som vil noe og som kan være fremtidige lederemner, sier Shahzad Rana, juryformann i Helt Sjef og teknologidirektør i Microsoft Norge.

Bare tre nominerte fra Oppland

Nesten halvparten av de nominerte kandidatene kommer fra Østlandet og flest er fra Oslo. Færrest kandidater kommer fra Nord-Norge, med kun 11 av 150 kandidater. Fra Oppland har det kun kommet tre nominerte så langt i konkurransen.

- Vi håper det finnes flere engasjerte ungdommer i Oppland enn det vi har sett så langt og oppfordrer spesielt ungdom herfra til å komme på banen, sier Karolina Kvilhaug daglig leder i JobbUnder18 og jurymedlem i Helt Sjef.

For trøndelagsfylkenes del bor det flest engasjert ungdom i sør, skal man tro nominasjonstallene. Sør-trønderne leder an med syv mot én nord-trønder.

Det etterlyses også engasjert ungdom fra Møre og Romsdal og Aust-Agder, som bare har henholdsvis én og to nominerte.

Jentene i førersetet

Mer enn to tredjedeler av de nominerte ungdommene er jenter, mens kun 58 av de 150 nominerte er gutter. Initiativtakerne bak kampanjen etterlyser flere initiativrike lederemner blant gutta.

- Det er veldig positivt med så mange jenter. Samtidig savner vi flere gutter og oppfordrer også dem til å nominere seg selv eller en de kjenner, fortsetter Kvilhaug.

Helt Sjef er et samarbeid mellom Ungdomsmagasinet Spirit, McDonald’s og fag- og interesseorganisasjonen Lederne. Vinneren kåres i Oslo i november og får 10.000 kroner til karrieresatsing, egen karrierecoach og en inspirasjonstur til Stockholm.

Aktive på flere arenaer

Felles for de nominerte kandidatene er at de er lederemner og har en lidenskap for det de driver med. Flere av kandidatene får ros i nominasjonene for at de tar vare på vennene sine, er flinke på skolen og har en jobb ved siden av.

- Vi ser at kandidatene engasjerer seg i idrett og kultur på fritiden, i tillegg til at mange er i full jobb. Noen har startet egen blogg, driver med frivillig arbeid, drømmer om å åpne fotogalleri eller er med i studentpolitikken. Det er mange gode kandidater, sier rapperen Kaveh, jurymedlem i Helt Sjef.

Helt Sjef-prisen skal hylle ungdommens engasjement, lederevner og stå-på-vilje. Det er første gang prisen arrangeres.

På kampanjesiden www.heltsjef.com kan man nominere ungdom man kjenner til prisen.

Vinneren kåres i Oslo i november og får 10.000 kroner til karrieresatsing, egen karrierecoach og en inspirasjonstur til Stockholm.