Solberg vil ha tette bånd til Trump

– Norge har gjennom skiftende tider prioritert samarbeidet med USA. Det vil vi fortsette med, sa statsminister Erna Solberg da hun onsdag kommenterte valgresultatet i USA. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Norge har gjennom skiftende tider prioritert samarbeidet med USA. Det vil vi fortsette med, sa statsminister Erna Solberg da hun onsdag kommenterte valgresultatet i USA. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Statsminister Erna Solberg (H) sier regjeringen raskt vil opprette kontakt med Donald Trumps påtroppende administrasjon. På Stortinget er meningene delte om hva verden har i vente.

– Norge har gjennom skiftende tider prioritert samarbeidet med USA. Det vil vi fortsette med, sa statsministeren da hun onsdag kommenterte valgresultatet i USA.

Hun framholdt at regjeringens oppgave er å ivareta norske interesser og la til at Norge vil sørge for å opprette kontakt og samarbeide med Trumps kommende administrasjon.

– Vi vil skape gode bånd og muligheter for gode løsninger, sier Solberg.

Hun fastholder at samarbeidet mellom Europa og USA er selve bærebjelken i norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk, og mener det er i amerikanernes egen interesse å opprettholde et godt forhold til NATO.

– Uforutsigbar

Ap-leder Jonas Gahr Støre er enig med statsministeren i at det er viktig å ivareta forholdet mellom USA og Norge.

– Nå skal vi gå fra å forholde oss til kandidaten Trump til administrasjonen Trump. Jeg legger til grunn at det er bred enighet i USA om NATO-medlemskapet, og at Norge sammen med europeiske allierte må arbeide med USA for å ta vare på det gode, historiske forholdet, sier han.

KrF-leder Knut Arild Hareide er usikker på hva slags president Donald Trump blir.

– Han er veldig uforutsigbar. Det er vanskelig å si noe bastant om hva som blir hans politikk og hvilke følger den vil ha for Norge og verden, sier han.

Nedslått

Venstre-leder Trine Skei Grande mener Trump som president har skremmende perspektiver over seg. Hun viser til Trumps uttalelser om NATO og mener han trekker i tvil den klare forutsetningen at USA vil stille opp for Europa.

– Må vi se på nytt på måten vi organiserer Forsvaret på? spør Venstre-lederen dagen etter at regjeringspartiene med hjelp av Ap sikret flertall for en ny langtidsplan.

Hun er også redd for at Trump som president vil påvirke verdensøkonomien negativt.

– Utviklingen vil kunne bli påvirket av en president som er så kritisk til internasjonal handel. Konsekvenser vil det også bli for klimaarbeidet. Trump mener jo Parisavtalen er en kinesisk konspirasjon, sier hun.

– Gi ham en sjanse

Mens SVs Audun Lysbakken mener Trumps seier viser at USA er i økonomisk og politisk krise.

– Vi ser resultatet av skrikende urettferdig fordeling, kombinert med et politisk system som velgerne har mistet tro på, sier Lysbakken.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum slår fast Trump har maktet å tenne et håp hos velgere som har følt seg glemt, mens Fremskrittspartiets parlamentariske leder Harald Tom Nesvik maner til å gi mannen en sjanse.

– Fram til nå har det vært mye retorikk og kamp mellom kandidatene, og vi vet lite hva slags politikk Trumf vil komme med, sier Nesvik.

Hans partifelle Ulf Leirstein er den eneste på Stortinget som åpent støttet Trump. Han mener Trumps seier er godt nytt for verdensfreden, fordi forholdet mellom USA og Russland kan bli bedre.

–  Samtidig liker jeg at han gir et skikkelig spark til eliten og de politisk korrekte. Det er på tide at man tar folk flest på alvor, sier Leirstein til NTB.

(©NTB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken