Gå til sidens hovedinnhold

En lang vei til omsorgsretten

Artikkelen er over 8 år gammel

Mange i thai-miljøet var opprørt over situasjonen til en 35 år gammel kvinne, som med sitt knapt ett år gamle barn kom til distriktet våren 2011.

Den thailandske kvinnen mente tiden i Norge kun skulle være et ferieopphold. Slik ble det ikke.Kvinnen endte med å bo på krisesenter mens hun ventet på kjennelsen i det som utviklet seg til å bli en komplisert barnefordelingssak.

Fikk barn med nordmann

Kvinnen som var bosatt i en landsby i Thailand ble gravid med en norsk mann i 60-årene. Mannen bor i landsbyen til barnet er noen måneder gammelt, før han flytter hjem til Norge.

Kort tid etter fødselen kommer mannens voksne datter til Thailand for å besøke faren. I den anledning blir det undertegnet papirer til UDI slik at thaikvinnen og barnet skal få reise til Norge. I dette dokumentet står det, på norsk, «vi vil at barnet skal vokse opp i Norge».

I god tro skal kvinnen ha signert papirene, da hun trodde de dreide seg om tillatelse til å reise på ferie til Norge, slik at barnet skulle få møte sin norske familie.

Da mor og barn ankommer, oppstår det raskt krangel mellom far og mor. Etter kort tid ønsker hun å reise tilbake til Thailand med datteren, mens far er bestemt på at barnet skal bli i Norge.

Bekymringsmelding

Kvinnen befant seg plutselig i et fremmed land, uten venner eller penger, hun forsto verken norsk eller engelsk og sto samtidig i fare for å miste barnet sitt.

I en opphetet situasjon uttalte derfor kvinnen at hun heller ville ta livet av seg selv og barnet enn å forlate barnet i Norge. Senere har sakkyndige brakt på det rene at kvinnen ikke er suicidal.

Utsagnet førte til at mannens eks-kone kontaktet barnevernet i løpet av natten, basert på farens opplysninger om at moren er ustabil. Morgenen etter kommer barnevernet hjem til paret, og plasserer barnet hos farens og eks-konas felles datter. Hun har ingen barn fra før.

Lang kamp

De ulike partene har vært gjennom en lang kamp om barnets omsorg.

Tingretten mente i mai 2012 at barnet skulle ha fast bosted hos sin far, men at thaikvinnen burde ha betydelig samværsrett. Bare seks dager etter at denne dommen kom i mai, sørget barnevernet gjennom et akuttvedtak for å plassere barnet i fosterhjem. Ut fra nye omstendigheter mente de at ingen av foreldrene var skikket til å ta hånd om datteren.

Dette fosterhjemmet har vært hos farens voksne datter.

Advokat Lilleby har satt spørsmålstegn ved om det har vært en plan fra motparten om at barnet skulle vokse opp hos barnefarens voksne datter. Barnets halvsøster, med andre ord. Hun har vært meget kritisk til hvilken rolle det kommunale barnevernet har spilt i saken. Hun mener de var forutinntatt fra første stund, og at det åpenbart har gått prestisje i saken. Og at det er oppsiktsvekkende at man konkluderte med manglende omsorgsevne hos mor, uten at nødvendige hjelpetiltak er forsøkt.

Vant i lagmannsretten

Advokat Hanne Lilleby er meget engasjert på kvinnens egne, og mener saken har fått et unødvendig vondt forløp, på grunn av uheldig håndtering fra barnevernet i kommunen.

Nå har kvinnen vunnet fram i lagmannsretten, og har dermed blitt tildelt omsorgen for barnet.

Hjelpetiltak

Lagmannsretten har lagt vekt på at barnefaren mener at han ikke er i stand til å ha omsorgen for barnet. Retten legger også til grunn at det i liten grad er forsøkt å hjelpe mor med tiltak. Videre står det i dommen: «Det framstår også som noe uklart hvorvidt det er tatt hensyn til kulturforskjeller og eventuelle misforståelser som følge av språkproblemer.»

Risikoen for at mor vil ta med seg barnet til Thailand, endrer ikke lagmannsrettens vurdering av bostedspørsmålet.

Dommen var enstemmig.

Ordner seg

Advokat Lilleby forteller imidlertid at mye er i ferd med å ordne seg for den thailandske kvinnen her i Norge. Hun bor med samboer i Asker, har fått seg jobb og går på norskkurs.

Saken er ikke over ennå

Fristen for å anke dommen i lagmannsretten er ennå ikke ute. Og uansett, saken er ikke over.

Barnevernet står nemlig på sitt og har begjært omsorgsovertakelse. De mener ingen av foreldrene er skikket til å ha ansvar for barnet, og at det beste for barnet er å bo i fosterhjemmet hos sin halvsøster.

Saken skal behandles i Fylkesnemnda for barnevernsaker nå på nyåret.