Gå til sidens hovedinnhold

En av 10 bilførere ser for dårlig

Artikkelen er over 7 år gammel

Mange av oss kjører rundt med for dårlig syn. Dette er trafikkfarlig. Nær 80 prosent av all sanseinformasjon ved bilkjøring kommer fra synet. Det opplyser Motorførernes Avholdsforbund i en pressemelding.

MA setter i år fokus på syn og sikkerhet i trafikken på sin landsdekkende aksjonsdag lørdag 3. mai, i samarbeid med InterOptik og Viking Redningstjeneste.

– MA er opptatt av flere trafikksikkerhetsfaktorer enn bare rus, sier leder for MAs avdeling i MA Oppland Kåre Simenstad

Nesten 80 prosent av all sanseinformasjon ved bilkjøring kommer fra synet. Det handler om skarphet, synsfelt, dybdeoppfatning og kontrastfølsomhet. Øynene er vårt viktigste verktøy for å kunne føre en bil sikkert og forsvarlig, sier Simenstad.

Det er den enkelte bilfører sitt ansvar å sørge for at man er både fysisk og psykisk i stand til å kjøre bil. Men tall fra Trygg Trafikk tyder på at hver tiende bilfører kjører rundt med for dårlig syn. Når man er i 40 – 50 årene endrer synet seg radikalt. Da bør man helst sjekke synet annet hvert år, opplyser Optikerforbundet.

En av MAs samarbeidspartnere gjennom mange år, Viking Redningstjeneste, er og med på aksjonen lørdag.

– Folk er gjerne og opptatt av lokale trafikkforhold som kan by på utfordringer. På våre møteplasser ønsker vi vel møtt til en hyggelig prat om syn, sikkerhet og MA, sier Simenstad.

Kommentarer til denne saken