Elger på isen på Randsfjorden

Artikkelen er over 2 år gammel

To elger tiltrakk seg mye oppmerksomhet da de tuslet over isen på Randsfjorden ved Torbjørnrud onsdag ettermiddag.

DEL

Den lokale lederen i fallviltgruppa, Bjørn Arve Halvorsen, opplyser at elgene har oppholdt seg langs fjorden i halvannen måned.

– Det var opprinnelig tre av dem. Èn er blitt borte. Kanskje den bare har skilt lag fra de andre. Eller kanskje den er påkjørt. Det har vært uvanlig mange elgpåkjørsler på Jevnaker på nyåret. Det dreier seg om 18–19 totalt. De fleste påkjørslene fant sted i februar måned, sier Halvorsen.

Han konstaterer at de enorme snømengdene byr på store utfordringen for dyra.

Død av sult

– På grunn av all snøen trekker elgene ned i lavereliggende strøk for å finne mat. Søndag fant vi også en død hjort på Fossholm, ikke langt fra Oldemors Karjol på Jevnaker. Det så ut som hjorten hadde sultet i hjel. Den var veldig tynn og avmagret. Vi flådde dyret for å se om den var skadet etter påkjørsel, men det var ingen tegn til ytre skader, framholder han.

Fikk avslag på foring

Etter de mange påkjørslene forrige måned, søkte Fallviltgruppa Mattilsynet om å tillatelse til å fôre dyra, for å få dem bort fra Riksveg 4, E6 og jernbanen på Jevnaker, men Mattilsynet svarte nei. Begrunnelsen for avslaget var fare for skrantesyken.

– Vi har en god dialog med Mattilsynet, og de vurderte å se på søknaden på nytt, men i mars måned har antall påkjørsler avtatt veldig.

Jaget vekk fra råk

– Er det trygt for elgene å bevege seg på isen på Randsfjorden nå?

– Ja, stort sett. Men da de lå ved Nøklebytangen onsdag ettermiddag, var det en råk bare 20 meter unna, så jeg reiste dit for å jage dem vekk fra stedet. Da beveget de seg over fjorden mot Haugerstranda. Der går de og beiter langs kanten, svarer Bjørn Arve Halvorsen.

Artikkeltags