Gå til sidens hovedinnhold

Eidsiva trues med Økokrim-anmeldelse

Artikkelen er over 8 år gammel

Styreleder Alexandra Bech Gjørv i Eidsiva Energi har fått overlevert et notat hvor selskapet trues med anmeldelse til Økokrim.

På vegne av opposisjonspartiene i Gjøvik kommunestyre og folkeaksjonsgruppa mot forbrenningsanlegget dro Finn Olav Rolijordet (Rødt) tirsdag til Oslo for å overlevere et åtte siders notat med flere vedlegg til styreleder Alexandre Bech Gjørv. Rolijordet opplyser at han ikke møtte Gjørv, men at notatet ble levert i resepsjonen på advokatkontoret hvor hun jobber.

– Vi gjør dette fordi vi tror styret i Eidsiva Energi ikke har fått forelagt korrekt informasjon i denne saken. Vi vil forsikre oss om at de får det, sier Rolijordet.

Økt forurensning

Han viser til at administrerende direktør Ola Mørkved Rinnan i kommunestyret 25. oktober avviste Rolijordets merknad om at det vil være billigere å bygge ut i Dalborgmarka enn i Kallerudlia. Rolijordet sa da at bedriften ved en etablering i Dalborgmarka slipper å sprenge seg plass på tomta, bygge ny gangveg og legge høyspent ned i bakken.

– Vi tror rett og slett ikke på Rinnan. Vi vil forsikre oss om at dette prosjektet går riktig for seg, sier Rolijordet.

I notatet understreker motstanderne at de ikke er imot forbrenningsanlegget, men plasseringen. De viser til at Gjøvik har ligget i forrurensningstoppen i Norge de siste ti årene, at pipemunningen på den 52 meter høye pipa vil ligge på høyde med terrassene i det nærmeste boligfeltet i sørbyen og at forurensningen i sørbyen vil øke. Dampledningen og økonomisk lønnsomhet er også viet stor plass, samt fordeler ved å legge anlegget til Dalborgmarka.

«Styret må være klar over at granskningen fortsetter og ulovlig manipulering skal avdekkes. Dokumentmappa for en nå sannsynlig anmeldelse til Økokrim vokser hver dag», står det i notatet.

Skal møtes

Gjørv har ikke tatt kontakt med Rolijordet etter at notatet ble overlevert. Rolijordet opplyser for øvrig at Rinnan ringte torsdag, og at de to hadde en god samtale en times tid.

Da Rinnan besøkte kommunestyret i Gjøvik, fikk han overlevert en lang rekke spørsmål fra Rolijordet, med frist på ei uke til å svare.

– Rinnan sa han ikke vil svare skriftlig, men at han vil ha en muntlig dialog. Han vil også ha et møte med meg, men jeg vil ha skriftlige svar. Men jeg har akseptert å møte han, og da skal jeg notere, sier han.

Ifølge Rolijordet vil ikke Rinnan gi skriftlig svar av forretningsmessige hensyn, mens Rolijordet er overbevist om at svaret kommet muntlig for at det ikke skal finnes bevis i ettertid for hva som ble sagt, selv om OA får lov til å bli med på møtet.

Oppland Arbeiderblad lyktes ikke å få intervju med Gjørv fredag.