Gå til sidens hovedinnhold

Dumper campingvogna i skogen

Artikkelen er over 8 år gammel

Du får ikke vrakpant på campingvogner.

Oppland er Norges største campingfylke. Men, når moroa er over og vogna for gammel, kjøres den fortsatt heller ut i skogen enn til kildesortering og hoggeri.

– Mange har ikke eller tar seg ikke råd til å vrake campingvognen sin, og da blir de stående igjen på campingplasser og andre steder, forteller tillitsvalgt Tor Harry Heggeheim i Norsk Caravan Club (NCC).

Ifølge NCCs tall fra 2009 er Oppland Norges suverent største campingfylke. Samme år sa 247.000 nordmenn at de var eiere av campingvogn eller bobil.

Foreløpig er campingvognas endestasjon likevel en kostbar holdeplass i Norge.

Hoggeri eller søppeldepot

– I dag koster det mange tusen kroner å vrake en campingvogn som spesialavfall på søppeldynger, forteller Heggeheim.

I tillegg til at de fleste søppeldepoter tar imot campingvogner som spesialavfall, er det også noen bilopphoggerier som tar imot vogner, men da også mot betaling.

Heggeheim og Norges Caravan Club savner tiltak som gjør det lett og rimelig å kvitte seg med den gamle vognen sin.

Ingen pant for båt heller

– Vi vet at om lag 20–30 prosent av båtparken vi har i Norge er fra 80- og 90-tallet. Det betyr jo at en god del av båtparken vår nærmer seg vrak, forteller Reidar Kjelsrud, generalsekretær i Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF).

Slik Norges campingvogner mangler en vrakpantordning, gjør båter det også.

– Fritidsbåt som fenomen dukket opp på 50-tallet, så at det vil bli et problem, er det ingen tvil om. Vi har til nå bare sett begynnelsen av det, sier Kjelsrud om båter som blir liggende forlatte.

Han vet at det jobbes med en returordning for gamle båter i Miljøverndepartementet. Han håper noe skjer, men ikke til enhver pris.

– Om midlene til en returordning for gamle båter for eksempel går ut over sykehjemsplasser på Elverum, er selvfølgelig dette også et problem, forteller Kjelsrud.

Ingenting skjedd

I 2009 skrev OA om vrakpant på campingvogner, og intervjuet flere politikere som ønsket å ta opp saken på den politiske dagsorden.

Ingen panteordning er likevel kommet på plass siden den gang.

– Lokalpolitikerne sier de skal gjøre noe med dette, så vi får fjernet alle vognene som forsøpler, men det skjer ingenting, sier Heggeheim i NCC.

Han håper politikere med innflytelse tar tak i saken og innfører vrakpant på vogner.

Først da blir det attraktivt å kondemnere campingvogner som ikke lenger brukes, i stedet for at de ender opp som søppel, mener han og NCC.