Drømmer om småbruk på Hadeland

Av
Artikkelen er over 17 år gammel

Familien Stephens flyttet til Hadeland for tre år siden, og har vært på minst 10 visninger på småbruk på Hadeland. - Vi ønsker oss et småbruk som dette, og vil drive bruket. Vi ønsker å utnytte området til permakultur, og nettopp denne tomten egner seg veldig bra til dette, sier Lucas Stephens, på visning på småbruket Myhre på Grindvoll.

DEL
- Vi har bodd på Jevnaker i tre år og hele denne tiden vært på utikk etter et småbruk. Vi vil bo på Hadeland, og har ikke mulighet til å kjøpe noe som koster særlig mer enn en million kroner. Derfor har vi flere ganger blitt utkonkurrert av folk som kan finansiere kjøpet ved hjelp av annen næringsvirksomhet. Mange Oslo-folk ønsker seg jo et feriested på landet, sukker Stephens.

Permakultur
Han har studert permakultur i landbruket, og ønsker å iverksette denne driftsformen dersom han og familien får kjøpt bruket Myhre på Grindvoll.
- Permakultur er et bærekraftig jordbrukssystem, hvor man driver på naturens egne premisser. Blant annet pløyer man ikke. For eksempel plantes løk sammen med epletrær, da disse vekstene utnytter hverandre positivt. Og hvis du ser på åkeren på Myhre - her er det mye fuktighet. Her kan vi ha et vann, og så heller bruke høyden der borte til åker, forklarer Stephens ivrig.

Velegnet
Han mener at småbruket Myhre egner seg spesielt godt for å drive permakultur.
- Det er en stor, solrik tomt, og variert beplantet. Blant annet er det en veldig fin frukthage som har et stort potensiale for videre utvikling, mener Stephens.
Han og kona er begge kunstnere, og Stephens har drevet en del med håndverk, blant annet lafting.
- Det blir svært nyttig på en eiendom som denne. Låven er veldig spennende. Muren kan nok stå i flere hundre år til, men den har mye sprekker og trenger vedlikehold, påpeker han ivrig.

- Mye må gjøres
Stephens håper at han og familien denne gang er heldige, og at eiendommen ender på et prisnivå de kan akseptere.
- Det er jo mye som må gjøres her, og det kan kanskje skremme bort en del kjøpere, sier han håpefullt.

- Roligere marked GRINDVOLL: - Jeg er fornøyd med interessen, men markedet er mye roligere nå enn i fjor på denne tiden, sier eiendomsmegler Ole Næss i Eindomsmegler1. Han hadde søndag visning på småbruket Myhre på Grindvoll.

Det er ikke så ofte vi har småbruk til salgs, så interessen er relativt stor. Det er potensielle kunder både fra Hadeland og Oslo, til og med et par fra Nord-Norge er også her, sier han.
Småbruket Myhre er fra 1912, og består av 12 dekar dyrket mark og to mål tomt med hovedbygning, låve og garasje/uthus. Det ligger sentralt på Grindvoll, vis-a-vis samfunnshuset Skogglimt. Prisen er anslått til om lag 900.000 kroner, og selv om eiendommen er konsesjonspliktig, regner megleren med at landbruksmyndighetene vil vurdere salget som et boligsalg.
- De nye konsesjonsreglene som gjelder fra kommende høst, fritar så små eiendommer for konsesjonsplikt, så vi går ut fra at myndighetene tar hensyn til dette når konsesjon skal gis, sier Ole Næss. Han vil ikke spekulere i hvor høyt prisen vil gå, men forteller at en lignende eiendom i Lunner, taksert til cirka 850.000 kroner i fjor ble solgt for 1.350.000 kroner.
- Men markedet er mye roligere. Det henger nok sammen med at det har vært en nedgang i Oslo også.
Næss er fornøyd med at ting går litt saktere.
- Det er positivt at folk får tid til å tenke seg om før de må komme med et bud. I fjor var ting så stresset at enkelte kjøpere syntes det gikk litt fort i svingene, mener han.
Næss skal ha en ny visning på Myhre tirsdag ettermiddag, og regner med å ha salget klart i løpet av uken.

Artikkeltags