Eieren ønsker ikke å framstå med navn i avisen.

– Dette er først og fremst en tragedie for avdødes familie og de som er rammet. Jeg tok personlig kontakt med dem rett etter det skjedde, sier en tydelig preget bonde.

– Dyret er avlivet, og jeg har gjort det jeg kan som dyreeier, legger han til.

Obduksjon

Avdøde vil bli sendt til obduksjon på Lillehammer torsdag, opplyser Arve Rudsengen, sønn til avdøde Rolf Rudsengen.

87-åringen ble svært hardt kvestet da han prøvde å jage to kuer som hadde forvillet seg inn på eiendommen hans i Brattsvevegen 2.

Den ene kua, ei svart kvige, gikk til angrep på den gamle mannen. Det resulterte i tre brukne ribbein, knust skulderblad, og masse skrubbsår. Spor i gresset viser hvor slåsskampen begynte. Kua har trolig presset ansiktet hans ned i grusen, før den lempet ham mange meter avgårde, så han havnet under bjørketrærne. Briller, sko og nøkleknipper lå strødd bortover i hagen.

Det var ingen vitner til ulykken, men nabokona Ann Margareth Laeskogen var den første som kom til stedet. Hun ble også angrepet av den aggressive kua, og forteller dette om hva som skjedde:

– Jeg satt og tok en røyk på terrassen etter middagen, da jeg hørte stadig mer intens rauting. Da jeg gikk for å undersøke hva som foregikk, fikk jeg øye på noe som rørte seg under et tre i hagen. Samtidig hørte jeg rop om hjelp.

Ann Margareth løp straks hjem igjen for å hente sønnen Yakup (4) og mobiltelefonen. Hun tenkte at naboen sikkert hadde falt og slått seg og trengte legehjelp. Men det falt henne ikke inn at kuene hadde noe med dette å gjøre.

Politi og ambulanse

– Jeg fikk helt sjokk da jeg fikk se ham. Mens jeg satt på huk ved siden av ham og ringte 113, fikk jeg plutselig se ei svart ku og masse bein rett bak meg, forteller hun.

Hva som skjedde videre er noe uklart. Alt gikk fryktelig fort. Men hun har antagelig fått tak i hodet på kua og blitt slengt opp i lufta. Hun fór gjennom lufta og ramlet på bakken. Så skjedde det samme igjen. Men andre gangen kom hun seg på beina, grep fatt i Yakup og rømte inn på terassen med ham.

– Kua ble stående mellom meg og Rolf. Det nyttet ikke å nærme seg igjen, for da ble kua truende igjen. Jeg skrek i telefonen at politiet og ambulansen måtte skynde seg.

Etter 20-25 minutter kom ambulansen og politiet. Men kua ville fortsatt ikke flytte seg, og ambulansefolkene fikk ikke gjort jobben sin. Politiet gjorde seg klare til å skyte kua, men klarte omsider å skremme den bort ved å slå køller i bakken, forteller småbarnsmoren.

Store skader

Hun synes selvfølgelig det er forferdelig trist at naboen døde, men er inderlig glad for at hennes egen sønn slapp med skrekken. Det kunne gått så mye verre. Selv hopper hun rundt på krykker fordi hun fikk forstrekt leddbåndet i kneet, i sammenstøtet med kua. Et blåmerke på magen viser også at kroppen har fått juling.

– Jeg har aldri likt kuer, og er ikke blitt noe mere glad i dem etter dette, sier hun.

Tidligere på dagen gikk for øvrig den samme svarte kvigen utenfor hagegjerdet hennes. Hun forsøkte også da å jage den tilbake på beitet, men da senket kua hodet og blåste i nesa. Hun ble skremt og ga opp forsøket.

Eieren har sørget for at kua som gikk til angrep på Rolf Rudsengen og Ann Margareth Laeskogen, er blitt avlivet.