Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 4CAROLINA DE ROBERTIS: Perla

Artikkelen er over 9 år gammel

Oversatt av Heidi Grinde Schibsted forlag

Perla vokser opp som enebarn i Buenos Aires i Argentina. Faren jobber i marinen, og gleden og kjærligheten til foreldrene får seg en knekk når hun oppdager at faren har vært involvert i forsvinningene som foregikk i Argentina på 1970- og 80-tallet. Venner slår hånden av henne, og forholdet il kjæresten Gabriel lider også under Perlas familieforhold.

En dag dukker en mann opp i det store huset der familien bor mens Perla passer huset for foreldrene, som er på ferie. Mannen er naken, det drypper og renner vann av ham, han lukter fisk og kobber og våte epler. Han har et intenst blikk og han vil Perla noe. Både motvillig og forundret lar hun mannen få bli, og etter hvert folder en overraskende historie seg ut.

Carolina De Robertis har skrevet en roman om kjærlighet på flere plan. Dette handler om kjærlighet mellom mann og kvinne, foreldre og barn, men det er også historien om et land med mange sår. Det er følelsesladet stoff, og det er også språket. Flere av passasjene om kjærlighet er intenst vakre, men det er vanskelig å holde nivået gjennom hele boka. Det glir tidvis over i klisjeer og føleri, uten at det kanskje er noen hindring for bokas målgruppe. Vi finner også innslag av latinamerikansk magisk realisme her.

Synsvinkelen veksler gjennom hele boka. Det gjøres på en flytende måte som hele tiden tvinger leseren til å være våken og til stede i teksten. Det er en intens bok, og en medrivende fortelling, og nettopp derfor blir slutten en liten nedtur. Komplekse følelser blir enkle, og det går litt for fort.