Bryter tabuene

støtte: Det hjelper mye å være sammen med andre incestutsatte.

støtte: Det hjelper mye å være sammen med andre incestutsatte.

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Den landsdekkende organisasjonen «Faen Heller!» retter søkelys mot incest og seksuelle overgrep mot barn.

DEL

Taran Nordlie, kontaktperson for Østlandet, ønsker å skape et miljø for utsatte i Oppland.

Organisasjonen, som ble startet i 2003, er et landsdekkende nettverk av frivillige personer som er utsatt for overgrep. Målet er å bryte tabuer og være til støtte for hverandre. Nettverket er for alle incestutsatte, men det er spesielt viktig å nå unge mennesker som tier om sin hemmelighet.

Godt å slippe fasaden

- Å snakke om det er viktig for å unngå psykiske problemer, problemer med rus og spiseforstyrrelser, sier Nordlie.

Nordlie, som selv er blitt utsatt for overgrep, forteller at nettverket betyr utrolig mye for henne.

- Man slipper å holde fasaden i dette fellesskapet. Å snakke med noen som har opplevd det samme hjelper mye, sier hun.

Miljøet er fortsatt lite i Oppland. Derfor oppfordrer Nordlie andre utsatte til å ta kontakt.

Foruten det sosiale holder også frivillige i organisasjonen foredrag om seksuelle overgrep og skadevirkninger for helsepersonell i kommunene, på ungdomsskoler, høyskoler, leger og andre offentlige etater over hele landet. I regi av «Faen Heller!» arrangeres årlige støttekonserter, seminarer, stand-up show.

Alvorlig problem

- Støttekonsertene betyr mye for å åpne øynene til folk. Vi har fått viktig støtte fra mange kjente artister som Åge Aleksandersen, Gåte, Venke Knutson og DumDum Boys for å nevne noen, sier Nordlie. At aktiviteten er av betydning kan man se på nettsidene faenheller.no i etterkant hvor folk deler sine problemer.

5-10 prosent av alle gutter og 10-20 prosent av alle jenter har opplevd å bli seksuelt misbrukt. I 1986 ble ni prosent av guttene og 19 prosent av jentene utsatt for seksuelle overgrep før fylte 18 år. Incest og seksuelle overgrep er et folkehelseproblem. Forekomst av gjentatte alvorlige overgrep mot barn ligger på omkring fem prosent. Siden 2006 har det vært en dramatisk økning i antall anmeldte svært grove voldtekter. I 2007 var det 13 anmeldelser mot to anmeldelser i 2006. Målet med organisasjonens aktiviteter er med på å gi økt kunnskap om et vanskelig tema. Kunnskap skal bryte tabuene.

Artikkeltags