Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg ville ikke lagt meg til å sove med en slik ovn i gang

Artikkelen er over 4 år gammel

I kulda bruker mange alt de har av ovner for å holde varmen. – Ikke sov med vifteovn på, råder brannekspert.

Når det er så kaldt som nå, er det mange som bruker flyttbare ovner ukritisk for å holde varmen. Det gir økt risiko for branner og branntilløp.

– I snitt brenner det i fire norske hjem hver dag. Rundt 50 boligbranner i året skyldes feil bruk av varmeovner, sier brannekspert Odd Magne Skjerping i Frende Forsikring.

Spesielt er han bekymret for de mange nedstøvede småovnene som hentes fram i kulda.

– Vifteovner må bare brukes når du er til stede i huset, helst kun i nødstilfeller. Jeg ville ikke lagt meg til å sove med en slik ovn i gang, den bør ikke stå på for lenge, advarer Skjerping.

Forårsaker brann

Over tid kan det være risikabelt å stole på termostat og automatsikring mot overoppheting.

– Vi har flere eksempler på ovner som ikke har koblet ut strømmen, selv om de har veltet og blir liggende direkte mot gulv, sier han.

Selv om en vifteovn har en sikring som skal koble ut, er det ikke alltid at den fungerer.

– Går termostaten i stykker kan temperaturen på kort tid øke og forårsake brann. Trekk derfor alltid ut støpselet på termostatstyrte elektriske apparater når de ikke er i bruk, det gjelder ikke bare ovner, men også kaffetrakter, vannkoker, brødrister og andre apparater som står fremme.

Må ikke tildekkes

Elektriske ovner må aldri komme for nær brennbart materiale som gardiner eller møbler. I en bolig skal slike ovner kobles direkte i veggkontakt, uten bruk av skjøteledning.

– Husk for all del å fjerne støv fra elektriske ovner før du skrur på for fullt, sier Odd Magne Skjerping.

– De må heller aldri tildekkes, de er absolutt ikke beregnet til å tørke klær på, verken hjemme eller på hytta, sier branneksperten i Frende. Han mener faste installasjoner er klart å foretrekke.

Huseiers ansvar

Leier du bolig, er det greit å vite at det er huseier som har ansvar for å sørge for at det elektriske anlegget er i forskriftsmessig stand og tåler den belastningen det utsettes for nå i vinterkulda.

– Har du sikringer som ofte ryker, eller blir så varme at du ikke kan ta på dem, tyder det på overbelastning. Mange har eldre elektrisk anlegg som for lengst burde vært fornyet eller kontrollert, sier Odd Magne Skjerping i Frende Forsikring.

Kommentarer til denne saken