Gå til sidens hovedinnhold

Borreliose-rammet: – Vi er der aids-pasientene var før

Artikkelen er over 7 år gammel

Vi ikke blir trodd og ikke får hjelp, hevder borreliose-pasient Beate Strandvik Kristiansen fra Raufoss. Hun har store forhåpninger til en borreliose-konferanse i Oslo 26.–27. mai, som Norvect arrangerer. Norvect er en interesseorganisasjon som arbeider for å fremme forskning på flåttbårne sykdommer. Grunnleggerne av Norvect, Siw Hansson og Sissel Davidsson, er selv syke og har tatt opp private lån for å finansiere konferansen.

Orgnisasjonen har invitert mange av de fremste ekspertene på borreliose fra inn- og utland til konferansen, blant annet fra USA, Frankrike og Ungarn. På den imponerende talerlista står også Randi Eikeland fra Sørlandet sykehus, som har ansvar for borreliose-diagnostikken i det offentlige Norge.

– Målet med konferansen er å sette fokus på internasjonal forskning, skape grobunn for dialog og erfaringsutveksling, og sørge for at pasientene blir sett, hørt og respektert. Det er dessverre ikke tilfelle nå, sier Kristiansen. Hun har nettopp sendt ut invitasjon til de fleste legekontorer i Oppland og håper at mange melder seg på. Selv er hun overbevist om at hun har fått lyme borreliose etter flåttbitt, til tross for at hun ikke har vært i typiske flåttstrøk i Sør-Norge. I det norske helsevesenet har hun derimot fått diagnosen ME.

– Mange norske borreliose-syke får beskjed om at de ikke har sykdommen, fordi det norske offentlige helsevesenet har for dårlige testmetoder. Flere ender opp med diagnosen ME eller fibromyalgi i stedet. Det er sekkebetegnelser som legene bruker på ting de ikke vet hva er, påstår hun.

Kommentarer til denne saken