Blomstrende feiring

gleder som gror: Mieke Punie, Tove Vesterås, leder i hagelaget Eli Lysen, Gro Bergan og Anne Haug gleder seg til to dager med hagefestival på Dokka. Styremedlemmene Hilde Nysveen, Linda Nilsen og Nina W. Sveen Frøslid var ikke til stede da bildet ble tatt.

gleder som gror: Mieke Punie, Tove Vesterås, leder i hagelaget Eli Lysen, Gro Bergan og Anne Haug gleder seg til to dager med hagefestival på Dokka. Styremedlemmene Hilde Nysveen, Linda Nilsen og Nina W. Sveen Frøslid var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Nordre Land hagelag feirer sine første 60 år med en gnistrende grønn og blomstrende Hage-festival på Dokka.

DEL

Selvsagt kunne de samlet sine 99 medlemmer til en helt intern markering av hagelagets jubileum. De kunne drukket grønn te, byttet stauder og stiklinger og sett tilbake på årene som har gått.

Men slike innadvendte sammenkomster ligger ikke helt for de livsglade damene i Nordre Land hagelag. Er det fest, så er det fest. Og lørdag 30. juni braker det løs med feiring to dager til endes.

Enestående

– Det er ingen andre hagelag som har arrangert en slik festival over to dager, men så vi er litt enestående, vi da, humrer de grønnkledde. I tillegg til å være enestående, er de genuint opptatt av at hagelagets nedslagsfelt ikke kun skal favne entusiaster med plettfri grusgang og høyt springvann. Også i hagelagsmedlemmenes bed og senger er det grobunn for skvallerkål, vassarve og løvetann. Forskjellen er kanskje hvor lenge ugresset får stå i fred.

– Hagelaget er til for alle glade amatører som liker blomster og synes det er moro å være ute i naturen, fastslår damebuketten.

Festival for sansene

Til festivalen har hagelaget sikret seg foredragsholdere fra øverste hylle. Hit kommer woodland-eksperten Jonny Andresen fra Sverige for å fortelle om surjordsplanter. Redaktøren i Hagetidend og hagebokforfatter Tommy Tønsberg tar seg av det visuelle i «Foto i hagen», mens Finnskogens Kari Rudi er dekoratør med sans for naturens egne materialer, og viser hvordan hun går fram når hun lager sine dekorasjoner. Plantesamleren Gøril Fjellet skal dele sine hemmeligheter om fjellhagestaudene, og roseeksperten Dag Lyngar vil gi gode råd for hvordan vi skal lykkes med roser, og hvordan vi kan lage våre egne. Det siste skjer under workshopen inne på Bedehustomta lørdag. Der får han selskap av Sigrid Lerud som demonstrerer hvordan stauder deles, mens Atle Mjelde er spesielt opptatt av humla som surrer, og gir tips for hvordan vi skal ta vare på den.

Det vi kan spise

Søndag flytter festivalen seg fra Bedehustomta og sentrum, opp til museet. Dit kommer Stephen Barstow med foredraget «Verden rundt med planter som smaker». Ifølge arrangørene er han en kapasitet på spiselige vekster. Søndag skjer også avdukingen av lysthuset ved Jemtlandsvillaen, det blir fotoutstilling, villblomstvandring med Geir Høitomt, planteloppemarked og utstilling av hagebøker. På workshopen viser Line Cathrin Ekseth kreative sammenplantinger i krukker. Under festivalen vil også anleggsgartnere og virksomheter med hagerelaterte produkter, som for eksempel hageklær lagd av og for kvinner, være på plass.

– Og så blir det mange salgsstands med gamle stauder, spesielle fuchsia, pelargonium, liljer, peoner, urter og andre spennende planter, smiler arrangørene som håper hagefestivalen vil bli en skikkelig inspirasjon for alle som vil være med på feiringen av 60 års hageglede.

Artikkeltags