Manglende sommervær preger besøkstallene på Skibladner denne sesongen. Men da vi avla hjuldamperen et besøk, viste derimot både Skibladner og Mjøsa seg fra sin beste side.

– Frokosten serveres i restauranten kl. 09.45, informerer restaurantsjef Dag Schøyen idet vi stiger om bord denne varme formiddagen. Blid og imøtekommende står Schøyen i inngangspartiet for å ønske alle passasjerene velkommen.

Som resten av gjestene går vi opp på dekk for å nyte den etterlengtede solen. Mjøsas hvite svane kaster loss og kommer seg ut på Mjøsa mens vi venter på frokosten. Båtens framdrift skaper en lett bris som gjør at vi får svært behagelige forhold på dekk. Som eneste fartøy på vannet denne morgenen forsterker Skibladner sin posisjon øverst i mjøshierarkiet. På mange måter merker man at hjuldamperen nyter stor respekt blant mjøsbefolkningen.

En god start på dagen

Etter en liten stund forflytter vi oss ned til restauranten hvor en servitrise venter oss.

– Jeg har dekket på til dere der ute, sier hun, og peker ut mot aktersalongen. Ifølge Schøyen er dette den mest eksklusive plassen på båten.

Vi blir servert en tradisjonell norsk sommerfrokost bestående av et stort utvalg pålegg, en kurv med ferskt brød, juice, melk og kaffe. I Skibladner-restaurantens meny kalles retten «En god start på dagen». Noe som må være den beste måten å beskrive denne frokosten på. Omgivelsene, sommerværet og maten bidro sterkt til at dette ble en god, om ikke fantastisk, start på dagen. Det faktum at vi ble henvist til aktersalongen gjorde ikke ting verre. Som fra dekk har man her en formidabel utsikt. Aktersalongen ligger som en balkong bakerst i første etasje på båten. Slik tillater den deg å skue ut over Mjøsa og mjøsdistriktets vakre landskap. Da vi også tar solskinnet og den friske lufta i betraktning, blir dette lagret i minnet som en klassisk sommeropplevelse.

Tar deg tilbake

I over 150 år har Mjøsas hvite svane fraktet mennesker over Mjøsa. Med både business og pleasure som hensikt, har Skibladner vært en viktig forbindelse mellom Eidsvoll og de andre mjøsbyene. Man kan føle hvordan 150 år med begivenheter og historie sitter i veggene.

Fra aktersalongen ser vi rett inn i Skibladners ærverdige restaurant. Denne formiddagen hadde gjestene tydeligvis spist frokost hjemme, for restauranten sto helt tom. Samtidig som det ble litt ensomt, kunne man nesten høre klirring i drikkeglass og lyden av bestikk som treffer tallerkener.

Idet Skibladner senker masten og flyter under Nessundet bru, blåser skipet i fløyta. Akkurat som i gamle dager, er en av de første tankene som faller inn.

For noen år tilbake ville nok disse plassene vært reservert for noen av høyere rang.

– Klasseskillet var mer betydningsfullt her i gamle dager, forteller Schøyen, som informerer om at vi sitter i det som tidligere var første klasse.

– Men også i dag ringer folk for å reservere aktersalongen, legger han til.

– Å holde på med en sommeraktivitet som foregår utendørs kan være skadelidende. Vi har hatt et par dårlige sesonger på grunn av flom og kalde regnfulle somre, forklarer Schøyen.

Loggen viser stabile tall på rundt 17.000 årlig besøkende. Antallet er derimot ikke optimalt sammenliknet med jubileumssesongen hvor Skibladner hadde 23.600 passasjerer.

– Målet er å ligge på rundt 20.000 passasjerer i løpet av en sesong, røper Schøyen, som innrømmer at fraværende sommervær gjør ting vanskelig.