Blant Norges beste spisesteder

FRISKT: Frode Skogstrand og kona Ingunn smiler over de gode lokale råvarene de får fra Toten.FOTO: Haakon Berg Mathisen

FRISKT: Frode Skogstrand og kona Ingunn smiler over de gode lokale råvarene de får fra Toten.FOTO: Haakon Berg Mathisen

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Torsætra kan vinne matkonkurransen Ganefart - og ikke minst den tilknyttede Gjestens Beste.

DEL

Vær hjemme selv om du er borte. Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

I konkurransen Gjestens Beste, hvor du kan stemme fram bygdenorges beste spisested med tradisjonsmat, ligger nå Torsætra på andreplass, av i alt 196 påmeldte spisesteder fra hele landet.

Ganefart er en konkurranse hvor fagjuryer kårer landsvinner og regionsvinnere basert på anonyme tester.

– Tyttebærlauk, du må smake, tenk deg det til elgfilet, da, sier Frode Skogstrand på Torsætra og rekker fram ei teskje med løk-kompott.

Sola steiker ute, inne på kjøkkenet lukter det nystekte vafler, og i bakgrunnen klinger sauebjeller.

– Jeg ha'kke meldt meg på sjøl, jeg er en beskjeden bergenser, vet du, spøker Skogstrand. Han sier det er noen fra Bygdekvinnelaget som har anbefalt ham for konkurransen. Et av kriteriene for å vinne Ganefart, er formidlingsevne. Og kvaliteten på maten, selvsagt.

Formidling

– Åh, bli med her, du må smake på dette! Skogstrand, som har mesterbrevet innrammet på veggen ved kassa, svinger raskt rundt benken med den røkte ørreten og forsvinner inn i kjølen. Ikke før er han inne, så hopper han ut igjen med ei hvit plastbøtte med noe oppi.

– Karamellpudding med konjakksaus, sier Skogstrand og strekker fram nok ei teskje. Han har drevet Torsætra sammen med kona Ingunn de siste tre åra. De har nylig bygd på, og har nå plass til 140 gjester.

Kvilestelle

Ingunn setter fra seg to kaffekopper, en boks med jus og tre vafler på et av bordene ute. Der sitter ett og et halvt år gamle Tobias og holder foredrag om sauen, på sin helt egne totning-dialekt. Det er barnepasserne Svein og Kristin som har tatt med seg Tobias til Torsætra denne formiddagen.

I bakgrunnen har breking og bjelleklang blandet seg med lyden av barnelek. «Bro, bro, brille» rundt den livaktige elgen på tunet. En arbeidskar i rød t-skjorte svinger inn på plassen. På t-skjorta står det «Itte frykt, på Toten er det trygt».

– Hei, Ingunn!

– Morn, Vidar! smiler kjerringa på tunet tilbake. Ja, for hu vil gjerne bli kalt kjerring, kjær-ring veit du, det er en hedersbetegnelse, det, sier Ingunn.

Vidar Vangen jobber ved Nordås rett nedi veien, og ser til kyrne som er ute på åsen. Han spiser lunsj her på Torsætra nesten hver dag.

– Dom har en rådyktig kokk her, maten smaker helt konge, sier Vangen.

– Je meiner vi kænn vara stolte ta maten dom lagar her. Og så er Ingunn så flink tæll å legge opp maten, sier han.

I gamledager gikk plassen under navnet Torsætra kvilestelle, erindrer Vangen. Det var hestekara som jobba i skogen som kvilte der.

Ved nabobordet sitter Magne og Inger Berit Skjervheim, som har tatt turen fra Hardanger for en kvil her på Toten. De har akkurat spist hver sin omelett her ute i solveggen. Ekteparet er enige om at det var et fint måltid.

– Denne plassen her er jo utrolig fin, men kraftlinjen som går gjennom her, den liker jeg ikke, sier Hardanger-kona.

Lokale råvarer

Skogstrand driver Torsætra sammen med kona, og nå har han det travelt. For han skal i banken med sønnen, roper kjærringa fra bak kassa. Her inne på kjøkkenet, på benken, står nå sylta og gravet ørret, karamellpudding med konjakksaus, løk-kompott kokt inn i tyttebærsaft, ei flaske Gammel Opland, jordbær og smør.

– Vi må bruke de lokale råvarene vi har her. Løk fra Toten, det er jo «verdenskjent», det. For ikke å snakke om ørreten, da. Og så er vi jo midt i elgens rike, sier Skogstrand og løper bort til ovnen.

Inne i ovnen står elgefiletene i varmen. Han åpner døra og lukta av viltkjøtt fyller kjøkkenet. På kvilestellet Torsætra skal nok en lokal ælj ut av ovnen, tilberedt etter gammel tradisjonell oppskrift.

26 spisesteder fra Oppland er påmeldt på Ganefart 2012

  • Torsætra kafe
  • Pellestova
  • Jetta kafeteria
  • Lysaker Gjestgiveri
  • Oldemors Karjol
  • Kjerringbakst
  • Restakrant bareKOS
  • Pillarguri Café
  • Valdres gjestegård
  • Nordal Turistsenter AS
  • Valdres Mathus, Kafe og spiseri, Bagn
  • Haugseter Fjellstue
  • Hindsæter Fjellhotell
  • Marche Reataurants A/S avd Lillehammer
  • Filefjellstuene AS
  • 8-Kanten
  • Stugu Kjøkken & Bar
  • Rødhette & Ulven
  • Tones Matbar
  • Frich´s Kafeteria AS
  • Kokkestua
  • Vaffelhuset på Hadeland Glassverk
  • Venabu fjellhotell
  • Kulturstua i Ro
  • Bakeriet på Hadeland Glassverk

Artikkeltags