Blant de første ofrene

Bistandsadvokat Hanne Lilleby.

Bistandsadvokat Hanne Lilleby.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Hanne Fjalestad fra Lunner, Even Flugstad Malmedal fra Gjøvik og Ida Beathe Rogne fra Toten døde alle av skuddskader på Utøya.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisa og alt innhold på nett

Onsdag formiddag offentliggjorde statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden tiltalebeslutningen mot terrorsiktede Anders Behring Breivik. Bistandsadvokat Hanne Lilleby synes det er bra at snart kommer en hovedforhandling og at de pårørende snart kan legge denne triste hendelsen bak seg.

102 personer er omfattet av tiltalebeslutningen som ble presentert onsdag. De er enten drept eller forsøkt drept i Regjeringskvartalet og på Utøya. .

Døde tidlig

Tiltalebeslutningen forteller hvordan tiltalte Anders Beåring Breivik beveget seg da han ankom Utøya.

De tre første som ble drept, befant seg mellom Informasjonshuset og kafébygget, og ble skutt hele 13 ganger.

Hanne Fjalestad fra Lunner var drapsoffer nummer fire. Hun befant seg utenfor hovedinngangen til Kafebygget, og ble skutt til sammen tre ganger.

Vitner har fortalt hvordan hun nærmest ofret seg for å skåne flest mulig unge ved å stille seg mellom Behring Breivik og en stor gruppe ungdom.

Ida Beathe Rogne fra Toten var blant de som befant seg i Storsalen i Kafebygget,

Tiltalebeslutningen viser at Even Flugstad Malmedal fra Gjøvik befant seg i vannkanten ved Stoltenberget da han ble skutt av Breivik.

Opp til 800 navn

Hvis alle som ble direkte rammet av terrorhandlingen til Anders Behring Breivik skulle vært nevnt i tiltalen, mener statsadvokat Svein Holden at tiltalen ville være uegnet som styringsverktøy.

Da måtte tiltalen ha inneholdt så mange som 600 til 800 navn. Det ville gjort at saken ville blitt altfor stor for alle parter i rettssaken, sa statsadvokat Svein Holden da han presenterte tiltalebeslutningen på en pressekonferanse i Oslo.

Mange av dem som både ble skutt etter, ble fysisk skadet og psykisk skadet etter å ha opplevd terrorhandlingen i Regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli.

Omfattende tiltale

Det var en svært omfattende tiltalbeslutning statsadvokatene har tatt ut.

Åtte personer fikk det statsadvokatene kaller «meget omfattende skader» og drept i Regjeringskvartalet. Et stort antall personer i alt 325 personer ble alvorlig skadet i Regjeringskvartalet. Ni ble alvorlig skadet og er også nevnt med navn i tiltalen.

200 personer som fikk fysiske skader, blant annet i form av bruddskader og hørselsskader, i Regjeringskvartalet er ikke navngitt i tiltalen.

564 personer oppholdt seg på Utøya.

69 personer ble drept. 67 av dem som ble drept ble truffet av dødelige skudd.

En omkom på grunn av fallskader, en av drukning.

Anders Behring Breivik er videre tiltalt for drapsforsøk på 33 navngitte personer.

Totalt inneholder tiltalebeslutningen 102 navn.

Men mange av de øvrige som fikk fysiske skader og psykiske ettervirkninger er ikke navngitt i tiltalen.

Artikkeltags