Alt det som er er en bok om en ubåtkaptein som skal bli pappa. Det er kort fortalt handlingen på de 69 sidene, men det er rikelig med plass til refleksjon, ettertanke og gode formuleringer. Bjørn Sortland skriver vakkert om hvordan man skal hanskes med livet. Det trygge og det utrygge, det ukjente og det kjente. Han trekker paralleller mellom babyen (som han har sett på radar) som svømmer i magen, og ubåten i det svarte havet. For ubåtkapteinen er havet kjent og trygt, men samtidig er han redd og har klaustrofobi. Likevel trives han med jobben.

Slike tanker har han også om livet til den vesle gutten han snart skal bli pappa til. Livet han har foran seg rommer både utrygghet og angst, likevel kan han trives og få det fint.

Paul Dikkers illustrasjoner er selvstendige kunstverk som delvis er laget før og til boka. Han er en nederlandsk kunstner, men flere av bildene tar utgangspunkt i en norskliknende natur, med fjell, fjord og vidde. Andre av bildene, som er utført med enten olje- eller akrylmaling, forestiller hus i ødslige omgivelser og mennesker som virker små, usikre, ensomme, tenksomme. Bildene er gitt plass og rom, og er en minst like stor del av boka som teksten. Helheten er en vakker bok, både visuelt og tekstuelt.

Boka er lansert som en ungdomsbok, og det er ikke lett å forstå hvorfor. Den handler ikke om ungdommer, det er ikke noe som spesielt tiltrekker seg ungdommers oppmerksomhet ved Alt det som er. Den består riktignok av tekst og bilder med mye luft rundt, og har fått støtte fra Leser søker bok. Kanskje henger det igjen en forestilling om at bildebøker ikke passer for voksne? Boka passer fint for unge voksne, men noen spesiell ungdomsbok er den ikke. Den er enkel å lese rent leseteknisk, men det i seg selv tilsier overhodet ikke at målgruppa er ungdom.