Bertha (107) var Norges nest eldste

Arkivfoto fra Bertha Ensruds 100-årsdag.

Arkivfoto fra Bertha Ensruds 100-årsdag. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Fredag døde Bertha Ensrud fra Kolbu. Hun hadde da vært pensjonist i 45 år, og enke i 25 år. Her er litt om hennes liv.

DEL

Minneord

Bertha Ensrud sovnet stille inn på Raufosstun sykehjem fredag 9. november, og var ifølge Wikipedia da landets nest eldste person.

Bertha ble født på gården Nedre Ensrud i Kolbu. Her vokste hun også opp som nummer fire en søskenflokk på sju. Hun begynte tidlig å arbeide på gården hjemme, samtidig som hun også jobbet litt som hushjelp.

Hun giftet seg med nabogutten Ivar Ensrud i 1935. De flyttet til Kjølveien i Kolbu, der de la ned mye arbeid i å bygge opp bygningene på gården. Gården var på om lag 25 mål da de tok over, men innen ganske kort tid hadde de med hardt arbeid og stort pågangsmot arbeidet den opp til hele 125 mål. De begynte med fem kyr, høner, sau og den trofaste sliteren, hesten, som den gang var en viktig del i både land- og skogbruk. Hovedbygningen på gården sto ferdig samtidig som krigen brøt ut.

Bertha og Ivar drev gården fram til 1967, da deres datter Bjørg tok over. Etter mange gode år sammen, døde hennes mann i 1987.

Bertha har de siste sju årene bodd på Raufosstun, og der har hun trivdes godt. Men det var heimbygda, gården, den vakre naturen og familien som rommet den største plassen i hjertet hennes.

Bertha Ensrud begraves fra Eina kirke fredag 16. november, med påfølgende minnesamvær på Aas kommunelokale.

Vi lyser fred over Bertha Ensruds minne.

Artikkeltags