(Bergensavisen)

Det sa Joachim Rønneberg da han for seks år siden avduket monumentet over bergenser og motstandsmann Fredrik Kayser.

Natt til søndag døde Rønneberg, 99 år gammel. Og med det er den siste store motstandshelten i Norge gått ut av tiden.

Rønneberg var motstandsmann, og fra 1941 til 1945 var han medlem av Kompani Linge.

Vemork-aksjonen

Han er mest kjent for å ha ledet den berømte tungtvannsaksjonen på Vemork i februar 1943.

Aksjonen trekkes frem som en av de viktigste som ble utført under andre verdenskrig, og hadde som mål å hindre tyskerne i å bruke tungtvannet som ble produsert på Hydros fabrikkanlegg på Rjukan til å utvikle en atombombe.

På grunn av tungtvannsaksjonen og andre oppdrag for Kompani Linge fikk Rønneberg flere norske og utenlandske utmerkelser, blant annet Krigskorset med sverd og St. Olavsmedaljen med eikegren.

Etter krigen bodde han i hjembyen Ålesund og jobbet som journalist og redaksjonssjef ved NRK Møre og Romsdal frem til 1987.

– Hadde krav på svar

Rønneberg var lenge tilbakeholden med å snakke om hva han opplevde under krigen, og ikke før på 1970-tallet bestemte han seg for å fortelle om krigsårene.

– Etter hvert kom jeg til at folk hadde krav på et svar. Det er viktig at vi alle kjenner til det som har skjedd. Da er det lettere å ta de riktige valgene i fremtiden. De som vokser opp i dag må forstå at vi alltid må være villige til å kjempe for frihet og fred, uttalte han til NRK.

De siste tiårene er han trukket frem ved flere anledninger når det mørke kapittelet i norsk historie har vært markert og når gamle motstandsmenn er stedt til hvile.

– Heldigvis har vi bøker, foredrag og lydbånd, samt minnesmerker som dette, som kan bære historien videre, sa Rønneberg til BA da han deltok på avdukingen av momumentet av Fredrik Kayser på Storetveitmarken.